Main menu

header

851 8 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Delicioase, omniprezente în bucătăria mediteraneană, considerată cel mai sănătos stil de alimentație din lume, măslinele sunt suficient de versatile încât să stea la baza a nenumărate meniuri și, în același timp, sunt furnizori de top de nutrienți extrem de importanți pentru organism.

Stil de viaţă: generează starea de saţietate

Pline de antioxidanți, măslinele țin organismul la adăpost de boli cronice dintre cele mai grave. În același timp, previn îmbătrânirea și stresul oxidativ la care organismul omului modern este supus din plin. Potrivit cercetărilor internaționale, savuroasele măsline neutralizează eficient radicalii liberi și, în plus, au o „încărcare calorică negativă”, ceea ce înseamnă că se ard mai multe calorii digerând o măslină decât… mâncând una. Practic, consumul câtorva măsline înainte de masă atenuează semnificativ pofta de mâncare și generează starea de sațietate. În aceste condiții, măslinele susțin nu doar orice cură de slăbire, ci și un stil de viață sănătos. De asemenea, în urma unor studii de specialitate, cercetătorii au descoperit că uleiul din măsline descompune grăsimile din celulele grase, reducând astfel ţesutul adipos de la nivelul abdomenului. De altfel, statisticile medicale mondiale arată că persoanele care consumă în mod regulat măsline și uleiul acestora sunt rareori supraponderale.

Îmbunătățesc pe termen lung funcțiile cognitive

Amintitele grăsimi „sănătoase” din măsline sunt creditate de specialiști cu unul dintre cele mai importante efecte asupra sănătății: scăderea colesterolului „rău” și creșterea celui „bun”. După numeroase studii de specialitate, s-a constatat faptul că a consuma măsline este echivalent cu a ține la adăpost organismul de afecțiunile cardiovasculare, efecte confirmate de longevitatea remarcabilă a națiunilor mediteraneene. În același timp, un consum regulat de măsline asigură buna funcționare a creierului, care beneficiază din plin de aportul de polifenoli din aceste fructe. Ca urmare, consumul de măsline generează o îmbunătățire pe termen lung a funcțiilor cognitive, de la capacitatea de atenție la puterea de concentrare și de ordine în gândire și, de asemenea, previne instalarea afecțiunilor neurodegenerative. O cercetare derulată de experți de la Universitatea Louisiana, SUA, a evidențiat faptul că măslinele ajută la îndepărtarea plăcilor care se formează în celulele creierului și duc la apariția bolii Alzheimer.

Împiedică apariţia mutațiilor ADN

Măslinele și uleiul acestora conțin oleocantal, o substanță plină de agenți antiinflamatori, care acționează ca un analgezic natural - oamenii de știință afirmă că are un efect de calmare a durerii similar ibuprofenului. Totodată, măslinele sunt aliați redutabili împotriva inflamațiilor, care, în combinație cu stresul oxidativ, pot fi factori de risc în apariția cancerului. Practic, potrivit rezultatelor unor cercetări de anvergură, consumul constant de măsline și ulei de măsline scade pericolul de instalare a cancerului de colon, datele finale ale experimentelor punând în evidență faptul că prezența în dietă a acestor fructe echivalează cu o dietă bogată în ulei de pește. De asemenea, prin aportul de vitamina E, măslinele susțin procesele celulare, mențin integritatea membranelor și previn mutațiile ADN, grație conţinutului bogat de vitamina E, un antioxidant esenţial pentru numeroase funcţii fiziologice.

Asigură o floră intestinală echilibrată

Măslinele conţin compuşi fenolici importanţi, substanţe care se numără printre cei mai puternici antioxidanţi din natură și care, alături de carotenoizii din aceste fructe, joacă un rol vital în prevenirea diabetului. Cu un indice glicemic mic, similar cu al legumelor crucifere sau al ciupercilor, măslinele mențin nivelul de zahăr în sânge la un nivel scăzut. În același timp, aceste fructe furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc, fiind și surse importante de vitamina B. Cu tot acest tezaur de nutrienți, măslinele au şi un efect stimulativ pentru sistemul digestiv, fiind recomandate pentru consum în caz de constipaţie. Iar prin fibrele alimentare pe care le conțin, aceste fructe cu gust deosebit mențin sănătatea florei intestinale. De asemenea, măslinele mențin sănătatea sistemului de reproducere.

Utile în simptomele artritei reumatoide

851 8 2Grăsimile mononesaturate şi vitamina E din măsline sunt un adevărat cocteil de eliminare şi prevenire a inflamaţiilor în corp, ceea ce înseamnă că acest aliment poate ajuta la combaterea simptomelor osteoartritei și artritei reumatoide, fiind foarte utile și pentru eliminarea apei din corp. În același timp, cercetări de dată recentă au pus în evidență faptul că măslinele sunt aliați în fața alergiilor - extractele din fructe temperează răspunsurile alergice în contact cu alergenii. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că măslinele ar trebui să fie o parte importantă a dietei antialergice, întrucât îmbunătăţesc circulaţia sangvină, ajută la uşurarea respiraţiei şi înlătură eficient simptomele alergice, chiar şi după debutul lor, notează healthbenefitstimes.com.

Uleiul hidratează pielea

Bogat în antioxidanți, vitaminele K și E, uleiul de măsline îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge, previne înfundarea arterelor și, implicit, declanșarea accidentului vascular cerebral. În același timp, acest ulei este renumit pentru proprietatea de a ajuta la reducerea tensiunii arteriale, aspect relevat de rezultatele cercetărilor derulate de experții italieni. Într-un studiu realizat pe pacienți cu tensiune arterială ridicată și tratament antihipertensiv, s-a constatat că nevoia pentru medicație a scăzut cu 48% odată cu introducerea în dietă a uleiului de măsline. Totodată, aceste fructe hidratează şi protejează pielea şi părul. Din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumuseţare.

Măslinele joacă un rol important în menținerea unui sistem imunitar puternic

Tarte cu măsline

851 8 3Ingrediente. Pentru aluat: 250 g făină, 200 g parmezan ras, 180 g unt, 1 ou, 1/2 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă cu piper, 1 pliculeţ cu praf de copt. Pentru umplutură: 200 g măsline negre fără sâmburi, 4 căţei de usturoi, 2 linguri cu pătrunjel verde, 1 ou bătut (pentru uns).

Mod de preparare: aluatul se pregătește folosind un robot de bucătărie. Se pun toate ingredientele şi se mixează până rezultă o compoziție omogenă (dacă are consistență nisipoasă, se poate adăuga o lingură cu apă rece). Aluatul în formă de bilă se acoperă cu folie de plastic și se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute. Între timp, se pun măslinele, usturoiul şi pătrunjelul în blender şi se amestecă până când totul este bine mărunţit și se potrivește de sare şi piper. Se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se întinde aluatul într-o foaie de trei milimetri grosime, pe masa pudrată cu făină și se decupează cu ajutorul unui pahar cercuri de aluat de zece centimetri diametru, punând în fiecare câte o linguriţă cu vârf din amestecul de măsline. Se strâng cu grijă marginile aluatului în jurul umpluturii, apoi se așază tartele în tavă, pe hârtie de copt, se ung cu ou bătut și se dau la cuptor pentru 20 de minute.