Main menu

header

852 8 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Trifoiul roșu este cunoscut ca fiind o plantă extrem de bogată în substanțe nutritive, esențiale pentru organism. Vorbim despre o buruiană foarte apreciată datorită conținutului de constituenți medicamentoși, considerat a fi o sursă excelentă de izoflavon, un tip de estrogen din plante (fitoestrogen) care se găseşte mai ales în soia şi care are o capacitate antioxidantă ridicată. De aceea, trifoiul roșu are capacitatea de a lupta în vindecarea mai multor afecțiuni, printre care și cancerul. În scop terapeutic, se folosesc florile și frunzele.

Protejează organismul de infecţii virale

Trifoiul roşu sau trifoiașul este una dintre cele mai apreciate plante în medicina naturistă, datorită componentelor bioactive: calciu, lecitină, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 şi B3, fiind și o sursă bogată de izoflavon, substanță care ajută în tratarea unor forme de cancer, cum ar fi cel de prostată, de sân sau de endometru, având capacitatea de a elimina celulele periculoase. Cercetătorii au descoperit că tratamentele bazate pe trifoi roșu au dus la reducerea valorilor antigenului specific prostatic, o proteină cu valori mari la bărbații cu cancer de prostată. Planta este și un adjuvant important în tratarea diareei, dar şi în reglarea tranzitului intestinal lent, având efect terapeutic asupra sistemului digestiv. Fiind foarte bogată în vitamine și minerale, cu rol esențial în întărirea sistemului imunitar, trifoiul roșu protejeză organis- mul și de infecții virale. În astfel de cazuri, se recomandă ceaiul, preparat din 20 g trifoi roșu, adăugate la 250 ml apă. Se dă în clocot de două ori, se oprește focul și se lasă la răcit. Consumați o cană cu ceai, seara, după cină, măcar șapte-zece zile. În cazul pacienților diagnosticați cu cancer, aceștia trebuie să bea cam un litru de ceai pe zi, timp de două săptămâni, și să repete rețeta după o lună de pauză. Astfel, li se recomandă, cel puțin trei cure pe an.

Atenuează simptomele menopauzei

Trifoiul roşu are un efect puternic în redarea echilibrului psihoemoţional, fiind un adjuvant excelent în caz de depresie, deoarece, substanţele din plantă acţionează asupra sistemului nervos central şi îndepărtează consecinţele pe care stresul şi oboseala le pot avea asupra dispoziției și a stării generale. Astfel, nu vă veți mai simți triști, extenuați, depresivi și vă veți regăsi echilibrul emoțional. Planta este indicată în mod special în perioada premenopauzei, dar și în menopauză, fiind un remediu natural pentru atenuarea simptomelor care pot apărea în acea perioadă, cum ar fi bufeurile și durerile de cap. De asemenea, având în vedere că menopauza poate mări riscul de osteoporoză, unele studii arată că extractul de izoflavone din trifoiul roșu contribuie la menținerea și întărirea densității osoase și poate chiar stimula creșterea conținutului mineral la femeile aflate în premenopauză sau perimenopauză.

Ideal pentru păcătoasa gripă

Grație proprietăților expectorante și antispastice existente, trifoiul roșu poate fi folosit și pentru diminuarea simptomatologiei produse de anumite afecțiuni respiratorii, precum bronșita sau gripa. Mai mult, datorită efectului sedativ ușor pe care îl are, trecerea peste tusea convulsivă și peste disconfortul creat de aceasta, va fi mai ușoară. Se recomandă decoctul din plantă. Se pun la înmuiat în 400 ml apă, 30 g trifoi uscat bine. Se acoperă vasul și se lasă deoparte pentru patru zile. Apoi, se strecoară și compoziția se pune la fiert. Acesta se consumă între mese, de preferat seara, și se repetă timp de zece zile. Trifoiul roșu are un gust aromat, așa că se poate consuma ușor. De aceea, puteți face cura în fiecare lună măcar o săptămână.

Trifoiul roșu este recomandat pentru detoxifierea organismului, contribuie la vindecarea unor afecțiuni ale ficatului, ale aparatului respirator, cauzate, de regulă de tuse cronică sau bronșită, și fixează foarte bine calciul în oase

Accelerează producerea de colagen

Consumul de trifoi roșu are efecte antiinflamatorii și stimulează producerea de colagen, fiind, astfel, util în prevenirea ridurilor, a psoriazisului și a acneei. Este extrem de eficient și în situații de piele inflamată sau erupții. Se utilizează spălături cu ajutorul compreselor sterile, înmuiate într-o infuzie mai concentrată. Adică, la 300 ml apă, se adaugă o linguriță cu vârf cu plantă. Se răcește și se aplică pe zonele cu probleme. Puteți să vă spălați de trei-patru ori pe zi, dar aveți grijă ca zona să fie curată înainte de a aplica infuzia de trifoi. După utilizare, lăsați pielea liberă, să respire. De asemenea, frunzele proaspete de trifoi roșu sau florile se zdrobesc și pot fi aplicate pe zonele cu muşcături de animale şi înţepături de insecte. Lăsați planta să acționeze 15-20 de minute, apoi îndepărtați-o și puteți repeta procedura până la vindecare. Tot cataplasma de trifoi roșu este recomandată și în reumatism, pentru calmarea durerilor și dezumflarea ganglionilor limfatici.