Main menu

header

853 7 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Persoanele care doresc să adopte un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată au la îndemână o gustare plină de beneficii - semințele de floarea-soarelui, adevărate comori de nutrienți.

Potolesc foamea

Minunata floarea-soarelui oferă seminţe delicioase, cu un gust de nucă, o textură fermă, dar şi delicată. Folosite de mii de ani de populațiile din America de Nord ca hrană şi ca sursă de ulei, aceste mici semințe sunt încărcate de nutrienți de excepție - proteine, carbohidrați, fibre, folat, vitamine, minerale. În aceste condiții, consumul de semințe de floarea-soarelui nu doar potolește foamea, dar în plus îmbunătăţește sănătatea prin aportul mare de compuși care contribuie la buna funcționare a metabolismului. De pildă, vitamina E care se găseşte în aceste semințe este principalul antioxidant care neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi. De altfel, studii de anvergură au pus în evidență faptul că aceste semințe au proprietatea de a repara AND-ul afectat al celulelor, punând astfel organismul la adăpost de anumite tipuri de cancer. Practic, potrivit rezultatelor unor cercetări complexe, aportul de seleniu din aceste semințe este în corelație cu inhibarea proliferării celulelor canceroase şi cu apoptoza, secvenţă de autodistrugere utilizată de organism pentru a elimina celulele anormale.

Reduce riscul unui atac de cord

Studii internaționale au evidențiat capacitatea semințelor de floarea-soarelui de a contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, scăzând riscul de apariţie a unui atac de cord. La acest efect contribuie semnificativ fitosterolii din aceste semințe, care reduc nivelul colesterolului. În plus, magneziul din semințele de floarea-soarelui relaxează vasele sangvine, prevenind în acest fel accidentul vascular cerebral. De asemenea, bogate în acizi grași nesaturați, în special acid linoleic, aceste semințe favorizează scăderea tensiunii arteriale. De altfel, același magneziu din semințele de floarea-soarelui detensionează nervii și muşchii, reduce severitatea crizelor de astm și a migrenelor. Potrivit literaturii de specialitate, care citează un studiu derulat pe 6.000 de adulți, consumul moderat de semințe de floarea-soarelui combate inflamațiile din organism, legate de diabetul de tip II. Concret, s-a pus în evidență faptul că persoanele care mănâncă 30 de grame de semințe de floarea-soarelui zilnic pot reduce glicemia cu aproximativ 10% în decurs de șase luni. Studiile au pus în evidență, de asemenea, că adăugarea semințelor de floarea-soarelui în alimente precum pâinea poate ajuta la scăderea efectului carbohidraților asupra zahărului din sânge, permițând eliberarea treptată a zahărului, notează healthline.com.

Grație prezenței mineralelor, semințele de floarea-soarelui susțin sănătatea sistemului osos

Paté din seminţe de floarea-soarelui

Ingrediente: 100 g semințe de floarea-soarelui, 50 g roșii deshidratate, 30 g măsline, 10 g busuioc proaspăt, 3 fire de ceapă verde, 1 cățel de usturoi, câteva fire de mărar, 2 linguri cu ulei de măsline, 30 ml apă, 1 vârf de linguriță cu sare, 1 vârf de linguriță cu piper. Legume pentru servire: morcov, castravete, ardei gras.

Mod de preparare: seminţele de floarea-soarelui se spală şi se lasă în apă, la hidratat, minimum două ore. Înainte de a fi folosite, se clătesc foarte bine, apoi se mixează în blender împreună restul ingredientelor, până când compoziţia devine o cremă densă. Separat, se taie julienne morcovul, castravetele, ardeiul roșu și se servesc alături de paté.