Main menu

header

854 8 1de Ștefania Băcanu şi Anca Flondor

Opt din zece persoane își încep ziua cu o cafea aromată, simplă sau cu lapte, dar câte au încercat combinația cu suc de lămâie? Probabil, vă este greu să vă imaginați gustul, însă, acest amestec este extrem de apreciat, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Mai mult, în unele țări, cum ar fi Elveția sau Germania, se pare că acest mix a devenit o modă.

Scut antimigrene!

Luate separat, atât cafeaua, cât și lămâia, produc numeroase efecte pozitive, fiind o sursă ideală de vitamina C şi antioxidanţi, ce se foloseşte de secole pentru proprietăţile sale medicinale. Zeama de lămâie pusă în cafeaua de dimineață este un truc pe care puțini îl știu, dar care face minuni pentru sănătatea voastră. Potrivit specialiștilor, acest amestec este un truc ce ajută la topirea surplusului de grăsime, mai ales cel din zona abdominală, vă scapă de migrene și combate chiar și diareea. Să nu uităm că una dintre cele mai consumate băuturi este cafeaua, nu doar datorită gustului, ci şi a capacităţii de a stimula sistemul nervos central şi de a creşte nivelul de energie şi buna dispoziţie. Pe de altă parte, lămâia este un fruct citric, fiind al treilea cel mai produs la nivel mondial, după mandarine şi portocale. Vorbim despre o sursă ideală de vitamina C, de antioxidanţi, de care organismul are reală nevoie. De partea cealaltă, cafeaua prăjită conţine peste 1.000 de compuşi bioactivi, dar cafeina şi acidul clorogenic sunt principalii compuşi care au capacitate antioxidantă. Mai exact, protejează împotriva dezvoltării cancerului, îndeosebi cel de ficat, de prostată, endometrial, de sân, gastrointestinal şi colorectal.

Ţine cancerul la distanţă

Cafeaua este băutura cu care, cei mai mulți dintre voi, își încep ziua, fie că vorbim despre obișnuință, necesitate (nu vă puteți trezi complet, altfel) sau gustul și mirosul ce creează dependență. De aceea, pentru că este consumată de plăcere, nici nu se mai ține cont și de celelalte proprietăți pe care le are. De-a lungul istoriei, consumul de cafea a avut atât o reputație bună, cât și una proastă. Din acest motiv, știința a cercetat intens cafeaua. Este un aliment care ne stimulează, capabil să îmbunătățească anumite aspecte, cum ar fi memoria, concentrarea și oboseala. În multe cazuri, de exemplu, cafeaua a fost asociată și cu reducerea riscului de diabet de tip II, a bolilor de inimă şi de ficat, a depresiei sau a bolilor Alzheimer şi Parkinson. S-a evidențiat o reducere a riscului de mortalitate generală la cei care consumă cafea în mod constant, în comparație cu cei care nu o fac. Numai că, pentru efecte pozitive, cantitatea maximă pe care ar trebui să o bea o persoană pare să fie de trei căni pe zi. Cu toate acestea, un aport mai mare nu pare a fi periculos, dar nici nu pare să ofere mai multe beneficii. În ceea ce privește sucul de lămâie, acesta este o sursă ideală de vitamina C şi flavonoide, doi antioxidanţi puternici, cunoscuţi pentru prevenirea cancerului de esofag, de stomac, de pancreas şi de sân. De asemenea, ține la distanță bolile de inimă, protejează sistemul imunitar şi luptă împotriva infecţiilor. Cum facem amestecul-minune? Rețeta presupune amestecul a 240 ml cafea cu sucul de la o lămâie. Deşi pare o combinație mai puțin obişnuită, unii consumatori susțin faptul că aroma și gustul nu sunt deloc rele.

Stimulează producţia de colagen

Mixul de cafea cu sucul de lămâie are efecte pozitive asupra sănătății, atât timp cât ambele ingrediente sunt consumate în cadrul unei diete și obiceiuri de viață sănătoasă. Un aport ridicat de fructe și legume constant este pozitiv pentru îmbunătățirea sănătății pielii. De asemenea, cei mai mulți cosmeticieni recomandă folosirea zațului de cafea pentru realizarea măștilor faciale, care scapă tenul de punctele negre, de excesul de sebum și ajută la estomparea ridurilor fine. Tocmai de aceea, cafeaua în combinație cu sucul de lămâie aduce mai multe beneficii pielii, decât dacă ar fi folosite separat. Pe de-o parte, reface circulaţia sangvină şi hidratează țesutul, reduce deteriorarea barierei protectoare de la nivelul pielii şi îmbunătăţeşte aspectul acesteia. Pe de altă parte, conţinutul de vitamina C din lămâie stimulează producţia de colagen, acea proteină care asigură elasticitatea şi fermitatea pielii şi reface deteriorarea acesteia cauzată de radicalii liberi provocaţi de expunerea la soare.