de Călin Popa şi Mihaela Cotîrnea
Hrănitoare, dar și vindecătoare, roadele plantei ajwain se culeg, se usucă, se consumă ca atare sau se transformă în pulbere și reprezintă, pe de o parte, un excelent condiment, iar pe de altă parte un tratament foarte eficient pentru un mare număr de afecțiuni.
Luptă cu E. coli, Candida albicans și Salmonella
Ajwain este în primul rând o plantă foarte hrănitoare. Bogată în fibre, antioxidanți și vitamine, rodul pe care îl oferă oamenilor este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate. Doi dintre compușii săi activi, timolul și carvacrolul, s-au dovedit a inhiba creșterea bacteriilor și a ciupercilor. Studiile de laborator indică faptul că acești compuși pot combate microorganisme cu potențial dăunător, cum ar fi E. coli, Candida albicans și Salmonella, responsabile pentru intoxicații alimentare și alte probleme de sănătate, notează healthline.com.
Echilibrează tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pe lângă tratamentul clasic, care implică utilizarea unor medicamente, unele cercetări au pus în evidență faptul că timolul, o componentă majoră din ajwain, poate scădea nivelul tensiunii arteriale, atunci când planta a fost administrată sub formă de extract. De asemenea, planta este utilizată de secole ca remediu pentru problemele digestive. Extractul de ajwain combate ulcerul peptic, rănile esofagului, stomacului sau intestinului subțire, previne formarea gazelor intestinale, hiperaciditatea, refluxul gastric și instalarea indigestiei cronice. Se amestecă o lingură cu ajwani cu aceeași cantitate de semințe de chimen și se consumă amestecate cu puțină pulbere de ghimbir, diluate într-un pahar cu apă.
Preîntâmpină inflamațiile din corp
Potrivit experților care au condus un studiu pe animale de laborator, ajwani are proprietatea de a ușura respirația în cazuri de răceală și gripă, efectul său fiind comparabil cu medicamentele obișnuite utilizate pentru tratarea tusei. De asemenea, planta îmbunătățește fluxul de aer către plămâni. Într-o altă cercetare, efectuată pe voluntari suferinzi de astm, s-a evidențiat faptul că tratamentul cu extract de ajwani a crescut fluxul de aer către plămâni, la 30-180 de minute după administrare. Efectul a fost comparabil cu cel al unui medicament obișnuit împotriva astmului. Totodată, experimentele pe animale de laborator au relevat faptul că administrarea de extract de plantă reduce semnificativ inflamațiile din corp.
Potrivit rezultatelor unor studii pe animale, ajwani reduce nivelul colesterolului „rău“ și al trigliceridelor
Paratha cu ajwain
Ingrediente: 2 căni cu făină integrală de grâu, 1 linguriță cu sare, 3 lingurițe cu ajwain, 1 linguriță cu pulbere de turmeric, 1/2 linguriță cu pulbere de ardei iute, 1 lingură cu apă caldă, 1/2 ceșcuță cu ulei vegetal.
Mod de preparare: într-un vas adânc se amestecă făina, sarea, ajwain, turmericul și pulberea de ardei, apoi în mijloc se face o adâncitură în care se toarnă apa, puțin câte puțin, și se frământă până rezultă un aluat aromat, care se lasă la odihnit timp de 20 de minute. După acest răstimp, se formează bile de mărimea unei mingi de golf, care se aplatizează și se prăjesc într-o tigaie fără ulei, ungându-se doar pe partea superioară înainte de a le întoarce.