de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Plantă comestibilă cu un gust deosebit, măcrișul este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului, pe care îl protejează și îl vindecă deopotrivă.
Are rol semnificativ în curăţarea tractului urinar
Măcrișul este folosit în supe, sosuri, gemuri și are o lungă istorie, fiind menționat încă de pe vremea faraonilor egipteni. Ingredient culinar de excepție, măcrișul vine și cu o serie de proprietăți terapeutice care îl disting printre plantele sezoniere. Astfel, elementul-cheie al măcrişului este frunza, care oferă o cantitate semnificativă de fibre, foarte puţine calorii şi grăsimi, proteine şi un aport semnificativ de vitamine. Fibrele sunt elemente esenţiale pentru sistemul digestiv, deoarece îmbunătăţesc sănătatea gastrointestinală şi reduc senzaţia de balonare, ajutând la scăderea colesterolului în organism. În ceea ce priveşte compuşii organici, planta conţine flavonoizi, antociani şi polifenoli, a căror principală acțiune este prevenirea efectelor radicalilor liberi şi lupta împotriva îmbătrânirii premature. În plus, potrivit rezutatelor unui studiu derulat la Universitatea din Washington, frunzele de măcriş au un rol semnificativ în curăţarea tractului urinar şi în eliminarea pietrelor la rinichi. Totodată, măcrişul este o plantă care poate fi introdusă în curele de detoxificare, având un rol esenţial în metabolism şi sprijinind procesul de eliminare pe cale naturală a toxinelor din corp.
Ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină
Excelentă plantă de sezon, măcrișul asigură printr-o singură porție 15% din doza zilnică recomandată de potasiu. Acesta este un mineral cu rol esenţial în reglarea şi echilibrarea fluidelor din întregul corp, având un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, asupra arterelor şi vaselor sangvine, diminuând astfel riscul de ateroscleroză sau de accident vascular cerebral. În același timp, prin prezența vitaminei A, măcrișul ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, având un rol semnificativ în agerimea vederii şi în prevenirea problemelor degenerative care apar odată cu vârsta. Totodată, ca aliment foarte bogat în fier, măcrișul are capacitatea de a purta oxigenul de la plămâni în restul corpului şi de a ajuta muşchii să stocheze şi să folosească oxigenul. O altă vitamină care face din măcriș un aliat prețios al sănătății este vitamina C - o ceşcuţă cu plantă conţine 106% din doza zilnică recomandată. În aceste condiții, măcrișul creşte producţia de celule albe din sânge şi este de folos împotriva simptomelor de gripă şi răceală. Nu în ultimul rând, o porție de măcriş conţine 123 mg calciu, mineral cunoscut pentru rolul său în menţinerea sănătăţii sistemului osos şi a dinţilor.
Frunzele de măcriş oferă pielii un aspect sănătos, prin capacitatea de a stimula producerea de colagen
Supă de măcriş
Ingrediente: 150 g măcriş, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi, ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: se taie morcovul şi ceapa, care se pun la călit într-o oală cu puţin ulei. Se adaugă apoi usturoiul, apa şi se lasă la fiert. Separat, se fierbe măcrişul circa zece minute, cu puţină sare, după care se strecoară şi se adaugă în cealaltă oală. Se condimentează cu piper după gust.