Main menu

header

856 6 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Fondatoare a proiectului „69herbs”, Jade Marks (foto), fitoterapeut din New York, a atras atenția lumii medicinei naturiste printr-o concentrare pe accesibilitatea oferită tuturor la puterea vindecătoare a plantelor. Într-un interviu, Marks detaliază că toate produsele pe care le promovează sunt realizate manual în Brooklyn, din produse locale și includ picături, amestecuri de ceaiuri, stimulatori de imunitate, produse de susținere pentru somn, pentru anxietate și remedii pentru alergii.

Ce este conceptul „69herbs” şi cui se adresează

- Sunteți specialist în agricultura ecologică. Cum ați făcut legătura dintre plante și vindecare?

- Am vrut să-mi extind cunoștințele și să mă conectez la plante dincolo de culturile alimentare. Căutam medicamente împotriva durerii, pentru mama, care era bolnavă, și am constatat că plantele puteau să mă sprijine atât de blând și totuși atât de puternic. M-am înscris la Școala de Studii din plante din Hudson Valley la scurt timp după aceea și am început proiectul personal cu extract de fructe de păducel, pentru că ajută la sănătatea inimii. Personal, am luat extract de merișoare la un moment dat și am fost uimită să văd efectul excepțional al acestor plante asupra stării mele emoționale turbulente, cu efecte asupra stării de sănătate.

- Care este răspunsul pacienților la fitoterapie?

- Fitoterapia și ceea ce numim wellness nu sunt menite să fie industrii exclusiviste, ci să aparțină oamenilor, în special pacienților care au acces redus sau deloc la forme mai convenționale de vindecare. Cu „69herbs” mi-am propus să mențin acel spirit de vindecare bazat pe comunitate, făcând tratamentul accesibil, atât ca preț, cât și ca ingrediente. Fitoterapia este, practic, medicina tuturor oamenilor, face vindecarea accesibilă pentru toți.

„O formulă făcută cu extracte de echinacea, ghimbir și miere stimulează sistemul imunitar”

856 6 2- Care sunt produsele cele mai solicitate în lanțul de 25 de magazine naturiste pe care le gestionați pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii și Canadei?

- De la distanță cele mai populare produse pe care le fabricăm din ingrediente complet naturale sunt tincturile fără alcool, care ajută în combaterea stărilor de rău atât fizice, cât și mentale. Aceste formule sunt realizate din extracte de plante și concepute pentru a fi ingerate ca atare sau diluate cu apă.

- Ce afecțiuni tratează?

- Există, de pildă, o formulă făcută cu extracte de echinacea, ghimbir și miere, care stimulează sistemul imunitar. Pentru a induce un somn mai profund, se recomandă un amestec care include valeriană, plantă perenă cunoscută pentru capacitățile sale sedative. În ultimele luni, marcate de pandemia de COVID-19, ne-am concentrat pe abordarea suferințelor mintale în general și anxietății în special. Pentru o rețetă din trandafir și oțet care poate fi preparată de oricine acasă este nevoie de o linguriță cu turmeric, o felie de rădăcină de ghimbir, o mână cu petale de trandafiri, o jumătate de cană cu miere crudă, cinci ardei iuți, o lămâie și un litru de oțet de mere. Ingredientele mărunțite se acoperă cu oțetul, se amestecă mierea și tonicul este gata. Se poate administra când este nevoie, strecurat, cu efect împotriva depresiei și a fluctuațiilor emoționale.

„Beţişoarele de scorţişoară rezolvă atacurile de panică”

856 6 3- Cum a afectat pandemia modul în care abordați realizarea produselor?

- Am fost nevoiți să încetinim producția și distribuția, dar acestea nu s-au oprit. Oamenii au în continuare nevoie de dezinfectanți naturali - am lansat recent un astfel de produs - și de formule pentru susținere mintală, a sistemului nervos, a imu- nității. Un preparat foarte bun, sub formă de sirop, poate fi obținut din o cană cu fructe de păducel, congelate sau proaspete, cinci bețișoare de scorțișoară sau o linguriță cu scorțișoară măcinată, o lingură cu ghimbir, o cană cu miere, patru căni cu apă, un sfert de cană cu flori uscate de passiflora. Se amestecă toate ingredientele, cu excepția mierii, într-o oală și se pune la foc mic, se fierbe până când lichidul se reduce la aproximativ jumătate, apoi se ia de pe flacără și se lasă să se răcească. Se strecoară cu o pânză deasă sau cu o strecurătoare din plasă. Se amestecă mierea și se păstrează în frigider, administrându-se la nevoie, împotriva aritmiilor sau a stărilor nervoase cu atacuri de panică. Combinat cu apă minerală, siropul poate fi o alternativă terapeutică, răcoritoare, nealcoolică, a unui cocteil.

„Ingredientele se procură numai din surse locale, de la fermă”

- Cum procurați ingredientele necesare produselor pe care le comercializați?

- Dat fiind faptul că este vorba despre plante medicinale, care trebuie prelucrate cât mai aproape de momentul recoltării, pentru a-și păstra proprietățile, în primul rând apelez la producția proprie. Pun la uscat plante medicinale răsădite la ferma mea din Hudson Valley în toate sezoanele. Atunci când am nevoie de surplus, procur ingredientele necesare din surse locale, cât mai apropiate de atelierul unde preparăm tincturile și celelalte produse.

- Există și opinia că tratamentele naturiste nu sunt de mare ajutor. Ce le transmiteți celor care afirmă asta?

- Știm că plantele medicinale funcționează pentru că le folosim dintotdeauna și le consumăm în fiecare zi, într-o formă sau alta. Un espresso care oferă energie dimineața sau un ceai de plante savurat pentru efectul său liniștitor înainte de culcare sunt pur și simplu extracte de plante. Acești medici ai naturii sunt extraordinari în a aborda cele mai subtile mecanisme ale organismului uman. Personal, lucrez într-un univers al tradițiilor terapeutice pe care ni le-au transmis strămoșii și pe care le-au extins profesorii. Fitoterapia încă pare a avea de trecut o mare barieră, dar se extinde cu repeziciune și cunoaște o creștere de popularitate fără precedent, în principal pentru că rezultatele vorbesc de la sine.

„Un domeniu foarte promițător, asupra căruia intenționez să mă concentrez, este cel al ciupercilor și fungilor, cu toate posibilitățile pe care le deschid pentru fitoterapie“

„Pregătesc produse pentru oameni dezavantajaţi“

- Care sunt categoriile speciale de pacienți cărora se adresează produsele pe care le realizați?

- Picăturile, ceaiurile, siropurile și tincturile noastre se adresează tuturor, dar preparăm și variante care să sprijine procesul de tratare a celor cu dizabilități, a celor traumatizați fizic sau psihic, a celor aflați în convalescență, a dependenților de tot felul de substanțe. Au un gust foarte bun, nu conțin alcool și pot fi luate oriunde și oricând.