de Cătălina Rafailă
Cătina (Hippophae rhamoides) este un arbust rezistent la secetă şi la geruri, ce creşte în pâlcuri, de-a lungul zonelor litorale sau în cele montane însorite. Răspândită în Europa şi în Asia, cătina se găseşte şi în România, mai ales pe teritoriul cuprins între râurile Siret şi Olt. Această plantă creşte la noi spontan, dar există şi câteva zone în care se cultivă, în mod special, pentru obţinerea medicamentelor naturiste, şi nu numai. În urma cercetărilor efectuate de specialişti s-a descoperit că arbuştii de cătină ce cresc la noi, în comparaţie cu alte ţări, au un conţinut mai ridicat de substanţe necesare organismului. De la cătină se folosesc în scop terapeutic fructele, seminţele, frunzele, chiar şi scoarţa.
Indicaţii terapeutice: ulcer gastric şi duodenal, afecţiuni hepatice, dereglări circulatorii, afecţiuni neuroendocrinologice, alergii, diaree, urticarie, reumatism, arsuri, psoriazis. Datorită acţiunii sale revitalizante se foloseşte pentru tratarea rănilor, hidratarea acestora, diminuarea durerilor în tratamentul psoriazisului, arsurilor şi ulceraţiilor.
Uleiul vindecă ulcerul
Siropul şi ceaiul de cătină au efecte energizante şi măresc rezistenţa organismului. Fructele de cătină reprezintă o sursă extrem de bogată în vitamine: A, B1, B9, C, E, D, P, K, cât şi în celuloză, proteine, beta-caroten şi microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu).
Uleiul de cătină este folosit în tratarea unor afecţiuni precum ulcerul gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism şi afecţiuni hepatice.
Pentru întărirea imunităţii, este recomandată, cel puţin o dată pe an, o cură cu ulei de cătină, pentru o detoxifiere a ficatului, asigurându-se astfel şi necesarul de vitamine şi de oligoelemente. Se iau câte 20 de picături de ulei cu cel puţin 20 de minute înainte de mesele principale.
Întăreşte sistemul imunitar
Pulberea de cătină se poate utiliza şi în cazuri de alcoolism sau de tabagism. Se ţin cure de câte trei luni, timp în care se iau 3-4 linguriţe cu pulbere pe zi. Cu preparate speciale din cătină se mai pot trata şi diverse afecţiuni oftalmologice, coronariene şi chiar hipertensiunea. Produsele obţinute din cătină (ceai de fructe, muguri, frunze sau scoarţă, sirop sau ulei) sunt suplimente alimentare ce ajută organismul să-şi regleze funcţionarea şi să aibă o imunitate ridicată. Obiceiul de a bea un ceai de cătină pe zi poate însemna o sănătate de fier, cel puţin a ficatului.
Macerat pentru alungarea răcelii
Într-un borcan mai mare se zdrobesc 500 g de boabe de cătină, peste care se adaugă 500 ml de miere şi se lasă la macerat o zi. Se consumă zilnic câte zece linguriţe din acest preparat, şi astfel organismul se va fortifica şi nu va permite răcelii să răzbească.