de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă asociată cu ritualurile religioase ale Indiei, betelul este și un vindecător cu numeroase proprietăți terapeutice, confirmate de o serie de cercetări de dată recentă.
Îmbunătățește funcțiile metabolice
În India, frunzele de betel sunt considerate sacre, fiind oferite zeilor, vârstnicilor din familie, în semn de respect, ori în timpul festivalurilor. Pe de altă parte, aceste frunze lucioase, în formă de inimă, aduc un mare număr de beneficii pentru sănătate. Încărcat cu vitamine, tiamină, niacină, riboflavină, caroten și un mineral important cum este calciul, betelul posedă un potențial terapeutic notabil, detaliat în vechi manuscrise ayurvedice antice. În primul rând, prin gustul amar și înțepător, frunzele de betel neutralizează eficient dezechilibrele de pH din stomac și intestine, îmbunătățind considerabil sănătatea digestivă, notează netmeds.com. Frunzele de betel se zdrobesc și se pun în apă peste noapte, iar a doua zi se bea lichidul, pe stomacul gol, pentru favorizarea peristaltismului intestinal și detoxificarea organismului. În același timp, planta îmbunătățește funcțiile metabolice, susține sistemul imunitar și absorbția nutrienților.
„Pune la punct” migrenele!
Disponibile ca atare sau sub formă de paste, pulberi, sucuri, frunzele de betel se asimilează ușor și au o acțiune rapidă de calmare a durerilor, întrucât posedă proprietăți analgezice. Planta poate fi utilizată sub formă de suc în cazuri de migrene sau dureri cronice, iar extern împotriva tăieturilor, vânătăilor, erupțiilor cutanate. Se poate face o pastă din frunze fragede de betel, care se aplică pe zona afectată. Totodată, betelul este recomandat de medicina Ayurveda pentru eliminarea radicalilor liberi din organism, căruia îi furnizează o paletă largă de antioxidanți. De asemenea, planta menține echilibrul fluidelor din organism și susține circulația sangvină.
Leac în congestia toracică
Potrivit literaturii de specialitate, frunzele de betel ajută în tratarea problemelor respiratorii generate de gripă și răceală. Planta este un remediu excelent pentru persoanele care suferă de congestie toracică, afecțiuni pulmonare sau astm. Un remediu tradițional este ungerea acestor frunze cu puțin ulei de mușar, încălzirea și aplicarea pe piept, sub formă de comprese. De asemenea, împotriva stărilor febrile se pot fierbe câteva frunze de betel în două căni cu apă, se adaugă cardamom, cuișoare și scorțișoară, iar atunci când conținutul se reduce la jumătate, se pot consuma două reprize pe zi.
Substanțele antiinflamatoare din frunzele de betel diminuează disconfortul și durerile articulațiilor în cazuri de artrită reumatoidă, osteoporoză etc.
Util în afecţiunile gingiilor
Frunzele de betel au proprietăți antiseptice remarcabile, fiind bogate în polifenoli și oferind protecție împotriva germenilor. Ca urmare, planta oferă o ameliorare instantanee în infecțiile fungice, prin simpla aplicare a frunzelor de betel în zona afectată. În plus, prin acțiunea antimicrobiană, betelul combate eficient numeroasele bacterii care se găsesc în cavitatea orală, prevenind cariile, afecțiunile gingiilor și acumularea de placă bacteriană.