Main menu

header

858 7 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Ca unele dintre cele mai apreciate legume, bamele au nu doar o frăgezime aparte, ci și valențe terapeutice evidențiate de numeroase cercetări, care au punctat beneficiile pe care le are introducerea acestor păstăi speciale în meniu.

Laxativ natural, dar şi ideale pentru scurtarea convalescenţei

Bamele fac parte din familia arborelui de cacao, seamănă cu fasolea verde și sunt păstăi fragede și parfumate, cu un gust dulceag, asemănător cu al sparanghelului. Dar această legumă de excepție, cunoscută din vremea Egiptului antic, aduce organismului și o serie de beneficii importante, certificate de oamenii de știință. Astfel, semințele bamelor sunt o sursă de lipide și proteine, iar păstăile conțin aminoacizi esențiali. Ca urmare, consumul regulat de bame ține organismul la adăpost de efectele nocive ale radicalilor liberi, întărește sistemul imunitar și accelerează vindecarea prin scurtarea convalescenței. În același timp, bamele sunt ideale pentru reglarea sistemului digestiv. Grație prezenței unei mari cantități de fibre, aceste legume reprezintă un laxativ natural, ajută la eliminarea gazelor intestinale și a balonării abdominale, calmând colonul și ulcerațiile iritabile. Una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate este gama afecțiunilor cardiovasculare, care fac cele mai multe victime în toată lumea. Aici pot intra în ecuație bamele, care reduc acest risc, grație gelului natural pe care îl conțin și care favorizează eliminarea colesterolului. O cercetare derulată pe animale de laborator a pus în evidență faptul că pulberea de bame generează o eliminare sporită a colesterolului din sânge, notează healthline.com. O altă modalitate prin care aceste păstăi delicioase contribuie la sănătatea inimii este prin intermediul polifenolilor. După un studiu de patru ani, s-a constatat faptul că persoanele care consumă mai multe bame înregistrează niveluri mai scăzute de markeri inflamatori asociați cu bolile cardiovasculare.

Sprijină buna funcționare a rinichilor

Potrivit rezultatelor mai multor studii de laborator, lectina prezentă în bame este luată în considerare ca un potențial element care poate inhiba proliferarea celulelor canceroase umane. De asemenea, extractul din aceste păstăi a demonstrat proprietatea de a scădea nivelul de zahăr din sângele animalelor de laborator testate, aspect care s-a consemnat și în cazul voluntarilor umani care au consumat bame în mod regulat. Totodată, prin conținutul important de vitamine și minerale, aceste legume susțin sănătatea oaselor, sunt de folos în perioada de sarcină, întrucât aduc organismului acid folic, și sprijină buna funcționare a rinichilor.

Semințele de bame sunt considerate un remediu natural împotriva infecțiilor tractului respirator

Bame în sos de roşii

858 7 3Ingrediente: 1 kg bame, 4 căţei de usturoi, 2 cepe, 1 linguriţă cu sare, piper, fulgi de chili după gust, 2 linguri cu ulei, 1/2 l borş, 350 ml suc de roşii, 1 legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: se taie cu grijă codiţele bamelor, pentru ca păstăile să rămână întregi, apoi se opăresc în apă cu borş (în cantităţi egale). Se scurg bine şi se lasă deoparte. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt și se călesc în ulei până când se înmoaie, se adaugă bamele şi sucul de roşii, care trebuie să le acopere și se fierbe preparatul la foc mic, circa 20 de minute. La final, se pune sarea, piperul și chili. Mâncarea se serveşte caldă, presărată cu verdeață tocată.