Main menu

header

859 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Cultivată în întreaga lume datorită valorii sale nutriționale mari și gustului încântător, hașma aduce organismului o serie întreagă de beneficii certificate de cercetările recente și care plasează această legumă printre cele mai recomandate pentru un stil sănătos de viață.

Previne ateroscleroza

Gustul blând, dulceag, delicios al hașmei este egalat de tezaurul de nutrienți pe care îi conține această legumă înrudită cu ceapa. Consumul a 100 de grame de hașma oferă vitamina B6, fier, carbohidrați, mangan și cupru. Mai mult, aminoacizi ca triptofan, treonină, izoleucină, leucină și lizină fac din această opțiune alimentară un aliat al sănătății. Unul dintre avantajele remarcabile pentru metabolism ale acestei legume este capacitatea de a reduce tensiunea arterială. Combinația dintre potasiu, un vasodilatator binecunoscut, și acțiunea alicinei, care eliberează oxid nitric în organism, generează o reducere considerabilă a tensiunii crescute. Prin prevenirea coagulării și gestionarea nivelului colesterolului, hașma este o alegere excelentă pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular și prevenirea aterosclerozei, bolilor coronariene, atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale.

Are acţiune antihistaminică, antiinflamatoare şi antioxidantă

Hașma este o adevărată campioană vegetală a conținutului de antioxidanți, care sunt eliberați atunci când leguma este feliată sau zdrobită. Ajunși în organism, aceștia formează un alt compus benefic, alicina, care ajută la reducerea mutațiilor celulare și inhibă anumite tipuri de cancer. Cercetări recente au asociat hașma cu o reducere a tumorilor pulmonare, orale, de stomac, de colon și de sân, prin capacitatea legumei de a induce moartea celulelor tumorale. De asemenea, numeroase studii au evidențiat faptul că hașma are efecte antialergice semnificative, grație acțiunii antihistaminice, antiinflamatorii și antioxidante a acestei legume. Un studiu publicat în „Journal of Medicinal Food” a relevat că hașma este eficientă împotriva unui mare număr de reacții alergice. Pe de altă parte, prin aportul de vitamina B6, hașma contribuie la atenuarea suferințelor provocate de artrita reumatoidă.

Asigură buna funcționare a glandei tiroide

Prin proprietățile sale antibacteriene și antivirale, hașma este utilă împotriva infecțiilor și virușilor. Studiind diverși parametri imunologici ai legumei, cercetătorii au descoperit că enzimele antioxidante pe care le aduce organismului ajută deopotrivă la combaterea bolilor comune și a infecțiilor mai grave. De asemenea, hașma a demonstrat activitate antifungică împotriva unui număr important de ciuperci, inclusiv Candida. Totodată, mineralele și vitaminele din hașma mențin un nivel scăzut de stres și relaxează mintea. Prin intermediul acidului folic și pirithionei, această legumă reglează reacțiile enzimatice la nivelul creierului și îmbunătățește activitatea neurologică. Acționând ca agent antiinflamator, această legumă este studiată intens din perspectiva prevenirii Alzheimer, notează healthbenefitstimes.com. În același timp, cuprul care se găsește din abundență în această legumă joacă un rol important în asigurarea funcției corespunzătoare a glandei tiroide.

Folositoare la oxigenarea corpului

Cercetări riguroase au evidențiat faptul că anumite substanțe din hașma pot suprima acumularea de lipide și astfel leguma este creditată cu proprietatea de a susține lupta împotriva obezității. Pe de altă parte, delicioasa hașma elimină problemele de sănătate legate de deficiența de fier. Acest mineral ajută la stimularea circulației în organism, prin încurajarea producției de globule roșii. Cu mai multe eritrocite în fluxul sangvin, circulația crește, ducând mai mult oxigen către părți importante ale corpului și sporind astfel energia, vitalitatea, regenerarea celulelor, vindecarea și metabolismul. În special în cazul copiilor, potrivit cercetărilor publicate de „Journal of Nutrition”, plusul de fier adus de consumul de hașma a avut rezultate benefice în creşterea și dezvoltarea organismului celor mici.

Stimulează secreţia de insulină

Manganul și calciul din hașma ajută la atenuarea simptomelor sindromului premenstrual, reducând semnificativ schimbările de dispoziție, durerile musculare, anxietatea și problemele de somn specifice, arată cercetările publicate în „Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie”. Totodată, prezența hașmei în dietă se traduce printr-o gestionare superioară a nivelului de zahăr din sânge și, implicit, prin prevenirea diabetului. Leguma ajută la stimularea secreției de insulină, ceea ce scade răspunsurile inflamatorii asociate acestei afecțiuni. În paralel, hașma, cu gustul său foarte special, are acțiune astringentă, carminativă și expectorantă, fiind utilizată în mod tradițional în tratamentul durerilor în piept, pleureziei sau bronșitei.

Scade cu până la 20% riscul fracturilor de şold

Numeroase cercetări de dată recentă au pus în evidență capacitatea hașmei de a favoriza detoxificarea ficatului, prin acțiunea de eliminare a toxinelor din fluxul sangvin. Pe de altă parte, datorită substanțelor pe care le conține, hașma este utilizată pe scară largă ca tonic pentru îmbunătățirea funcțiilor stomacului. Stimulând enzimele digestive, hașma dublează, practic, beneficiile detoxificării. Bogată în sulf organic, această legumă asigură o eliminare eficientă a unui mare număr de toxine din tot organismul. Nu în ultimul rând, cercetări riguroase au evidențiat proprietatea hașmei de a susține sănătatea oaselor și dinților și de a preveni osteoporoza. Potrivit rezultatelor unor teste clinice pe subiecți umani, prezența legumei în dieta zilnică generează o densitate osoasă cu 5% mai mare. Există, totodată, studii care au evidențiat faptul că în cazul femeilor de vârstă înaintată, consumul regulat de hașma reduce cu până la 20% riscul de fracturi de șold.

Sucul de hașme este cel mai vechi remediu casnic folosit în Asia pentru creșterea părului

Haşma caramelizată cu ciuperci, à la Gordon Ramsay

859 8 2Ingrediente: 2 linguri cu ulei măsline, 6 hașme, curățate și tocate fin, frunzele de la câteva crenguțe de cimbru, 1 cățel de usturoi zdrobit, sare, piper măcinat, 1 linguriță cu zahăr tos, 400 g ciuperci, 1 cub de unt, oțet pentru stropit, 1 mână cu frunze de pătrunjel, 4 felii groase de pâine.

Mod de preparare: se încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie mare și se pun hașma, usturoiul, cimbrul, puțină sare cu piper. Se călește totul timp de trei minute, până începe să se înmoaie, apoi se adaugă zahărul și se mărește focul. Se lasă la prăjit alte câteva minute, până ce hașma se caramelizează ușor, ulterior se pun ciupercile și untul, se mai gătește totul patru minute, până se rumenesc ingredientele, apoi se stropește conținutul tigăii cu oțetul și se mai condimentează puțin, cu sare și piper. După alte două minute de gătit, se înlătură usturoiul și se introduce pătrunjelul tocat. Pâinea se prăjește pe ambele părți, apoi se unge cu amestecul de hașma. Se servește preparatul stropit cu puțin ulei de măsline.