Main menu

header

860 8 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Plantă nocturnă, din familia cactușilor, cu flori rafinate cu miros dulceag, cereus crește în regiunile deșertice din America tropicală, Mexic și sudul SUA. Dincolo de spectaculozitatea sa, această plantă este și un vindecător tradițional pentru numeroase afecțiuni.

Remediu pentru hemoptizie

Cereus este un arbust cărnos, cu rădăcină tuberoasă, cu flori parfumate, sub formă de trompete. Tulpina de cereus înflorit este colectată de regulă în luna iulie, când planta este proaspătă, și este utilizată pentru prepararea unei tincturi utilizate în tratamentul reumatismului. De asemenea, popoarele indigene din America au folosit cereus înflorit ca remediu pentru febră, notează healthbenefitstimes.com. În același timp, printre membrii tribului de nativi americani Death Valley Shoshone, planta este considerată un tratament eficient pentru inimă, întrucât normalizează ritmul cardiac, calmează palpitațiile, angina pectorală, echilibrează pulsul slab sau neregulat și îmbunătățește forța contractilă a mușchiului inimii. Totodată, planta are o îndelungată istorie de utilizare în medicina tradițională ca tratament pentru hemoptizie și edem pulmonar, întrucât are proprietatea de a ameliora respirația.

Scade colesterolul

Unii dintre nativii americani folosesc din timpuri imemoriale cereus ca pe un tratament în cazuri de diabet. Pe de altă parte, în medicina tradițională nord-americană, cereus este prezent ca vindecător al problemelor de circulație, fiind renumit și pentru capacitatea de a diminua nivelul grăsimilor din sânge și al colesterolului. De asemenea, planta este recomandată de homeopații de peste Ocean ca tonic pentru nervii spinali și motori, precum și pentru proprietățile sale diuretice și capacitatea de a contribui la o bună detoxificare. În plus, cereus este un tratament homeopat folosit pe scară largă pentru afecțiunile digestive care implică prezența crampelor, precum și ca remediu naturist pentru durerile menstruale. Prezent în magazinele cu profil naturist sub diverse forme, de la extract la suplimente, cereus este considerat eficient în tulburările nervoase de toate tipurile.

PONT. Extractul lichid din tulpină de cereus combate intoxicația cu tutun.