de Gheorghe Zmaranda şi Carmen Bădulescu
Este din nou acel moment când ne oprim din frenezie și savurăm magia ultimelor clipe ale anului. Ne îmbogățim casa cu decorațiuni de iarnă, iar bradul de Crăciun aduce în plus și mai multă fericire. În preajma Sărbătorilor de iarnă asta este principala lui menire, dar de altfel bradul este mai mult decât un element decorativ. Acești copaci fac parte din genul Abies și în lume există între 45 și 56 de specii, majoritatea în America de Nord și Centrală, Europa, Asia și Africa de Nord și multe dintre ele au utilizări în medicina alternativă și holistică. Simțiți parfumul lemnos al bradului? Pregătiți-vă să întâmpinați Sărbătorile cu bucurie!
Efect pozitiv asupra bunăstării şi creativităţii angajaţilor
Știința a demonstrat de-a lungul timpului că natura este extraordinară și prin efectele benefice pe care le are asupra omului. Să ne gândim doar la cei care își trăiesc viața în apropierea munților, a pădurilor sau oriunde altundeva unde natura este încă pe deplin stăpână. Cât de echilibrați și de fericiți par acești oameni! Există o mulțime de dovezi care sugerează că oamenii se recuperează mai repede în urma unui stres puternic și a oboselii mentale atunci când sunt expuși la medii naturale, spre deosebire de mediile construite și artificiale. S-a demonstrat, spre exemplu, că plantele din birouri au un efect pozitiv asupra bunăstării și creativității angajaților. Iarna oamenii și-au decorat de secole casele cu plante verzi adevărate, cum ar fi iedera, dafinul. Egiptenii antici foloseau coronițe verzi pentru a simboliza viața veșnică. În timpul Solstițiului, păgânii nordici aduceau plante verzi și chiar copaci întregi pentru a alunga spiritele și a binecuvânta locuitorii. Verdele din casele primilor creștini era un semn al vieții veșnice, iar viața spirituală eternă a omului era reprezentată de conifere. Culoarea vie a copacilor naturali și parfumul lor îi atrag cu adevărat pe oameni, precum și ideea că ceva viu vine din interiorul lor. În zilele scurte de iarnă, când culorile cernite predomină, nevoia omului de a se conecta la verdele natural este și mai pregnantă. Acesta este probabil încă un motiv pentru care bradul adus în casă de Crăciun ne trezește sentimente atât de plăcute. În plus, aromoterapeuții susțin că parfumul lemnos al bradului determină în creier o serie de reacții benefice printre care eliberarea de serotonină. Ca urmare, oamenii se simt fericiți și sunt mai puțini predispuși la depresie.
Uleiul esențial este utilizat pentru a imprima sentimente de stabilitate și energie
Așadar, bradul are proprietăți care depășesc sfera decorativă pentru care îl cunoaștem îndeosebi. În medicina alternativă și holistică, toate componentele bradului sunt utilizate cu un anumit scop. Astfel, acele, rășina, rădăcinile, ramurile și coaja au fost folosite de-a lungul anilor pentru realizarea medicamentelor naturiste sub formă de pastile, tincturi, unguente, uleiuri esențiale, spray-uri etc. În aromoterapie, uleiul esențial de brad alb, spre exemplu, este folosit pentru a imprima sentimente de stabilitate, energie, dar funcționează la fel de bine și ca un calmant. Spectrul de folosire a acestui ulei este foarte vast. Astfel, este folosit ca antiseptic, analgezic pentru ameliorarea durerilor musculare, pentru stimularea circulației și detoxifierea organismului. Una dintre cele mai cunoscute utilizări este pentru îmbunătățirea funcției respiratorii, precum și efectul antiinflamator asupra gâtului și bronhiilor. Un alt efect mai puțin cunoscut este acela de stimulare a metabolismului, a funcției digestive și a ritmului cardiac. În America de Nord, spre exemplu, crește o specie de brad numită Abies Balsamea care face parte din familia de copaci Pinaceae (este întâlnit și în țara noastră, dar rar). Aceasta este cea mai comună specie de brazi folosită pe post de pom de Crăciun, dar este recunoscută și pentru aportul său de mii de ani în medicina alternativă.
Răşina-balsam, un excelent antiseptic!
Exploatat în special pentru lemnul său, Abies Balsamea are totuși și o caracteristică aparte. Este vorba despre o rășină lichidă specifică acestei specii și care este folosită ca bază pentru realizarea balsamului de Canada. Această rășină este extrasă primăvara numai de la copacii cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani. Potrivit fondatorului mișcării de vindecare eclectică, dr. Wooster Beech (1794-1868) din bradul-balsam, așa cum este numit popular, se obțin diverse homeopate. Uleiul esențial din bradul-balsam, spre exemplu, este un excelent antiseptic natural și poate chiar fi adăugat la diferite unguente sau sprayuri dezinfectante. Datorită faptului că are proprietăți răcoritoare și emoliente, acesta ajută la vindecarea rănilor și este folosit pentru decongestionarea nasului înfundat în răceli, gripă sau bronșite.
Triburile ancestrale inhalau fumul din crengile arse pentru a vindeca probleme respiratorii
Triburile ancestrale știau că bradul are proprietăți extraordinare și l-au transformat într-un fel de panaceu. Spre exemplu, rășina sa a fost folosită într-o varietate de moduri de nativii americani. Cei din tribul Penobscots o foloseau drept pansament pentru arsuri, tăieturi și răni sau o aplicau precum un unguent pe piept și pe spate pentru răceli și probleme toracice. Pentru a ameliora durerile de cap, tribul Chippewa topea rășina, iar oamenii inhalau aburul rezultat în urma acestui proces. Multe triburi, spre exemplu, precum Algonquin, Woodlands Cree, Iroquois, Menominee, Micmac, Ojibwa și Potawatomi tratau răceala cu un ceai făcut din seva sau din scoarța de brad și inhalau fumul din crengile de brad arse pentru a vindeca probleme respiratorii precum bronșita. Irochezii (amerindieni care trăiau pe malurile fluviului Sf. Laurențiu și în regiunile lacurilor Erie, Huron și Ontario) au folosit aburul rezultat dintr-un decoct din ramuri pentru a ameliora reumatismul, iar infuziile din acele de brad au fost folosite pentru a trata infecțiile tractului urinar.