de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
Plantă medicinală cu un renume secular, brusturele este considerat un mare purificator al organismului, un factor de echilibrare a funcțiilor organelor și un aliat împotriva unui mare număr de afecțiuni.
Susține eliminarea metalelor grele
În medicina naturistă, brusturele este considerat înainte de toate un agent diuretic de excepție, care acționează eficient și fără efecte secundare. Planta se poate consuma ca atare, sub formă de ceai, de pulbere şi de suplimente. Brusturele ajută organismul să elimine excesul de lichide și contribuie la combaterea retenţiei de apă. Suplimentele cu rădăcină de brusture pot avea ca efect complementar și eliminarea câtorva kilograme. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, rădăcina de brusture este descrisă ca fiind un excelent purificator al sângelui, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din fluxul sangvin. Datorită ingredientelor sale active - săruri de potasiu, uleiuri volatile şi tanini - planta susține eliminarea metalelor grele și a altor substanțe cu potențial de a genera boli. Doza recomandată este de maximum două grame de rădăcină uscată, pulbere, de trei ori pe zi.
Luptă cu ficatul gras
Brusturele este folosit pentru reglarea nivelului colesterolului și trigliceridelor din sânge. Cu o textură plăcută, crocantă, şi o aromă dulce, asemănătoare cu cea a ţelinei, planta asigură, totodată, buna funcţionare a sistemului limfatic, rețeaua de vase de sânge și ganglioni care transportă fluidele din țesuturi în sânge și invers. De asemenea, rădăcina de plantă este benefică în tratarea ficatului gras, contribuind la eliminarea toxinelor din acest organ esențial, precum şi la reducerea inflamaţiei. De altfel, brusturele este recomandat frecvent ca adjuvant în tratarea hepatitei. În același timp, brusturele stimulează funcţiile pancreasului. Se poate folosi planta sub formă de tinctură, preparată astfel: într-un borcan se pun 20 de linguri cu pulbere de rădăcină de brusture, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 40 de grade. Se închide vasul ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros, agitându-se de mai multe ori, după care se filtrează. Lichidul rezultat se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează câte o linguriţă cu tinctură, de patru ori pe zi, diluată în puţină apă.
Ameliorează artrita
Rădăcina de brusture este cunoscută de secole pentru proprietăţile sale antiinflamatoare și poate fi un ingredient important în regimul de tratament împotriva artritei. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional al Bolilor Reumatismale arată că ceaiul din rădăcină de brusture combate starea inflamatorie și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită a genunchiului, cunoscută și ca boala degenerativă a articulațiilor. Voluntarii care au participat la teste au consumat trei cești cu ceai de rădăcină de brusture pe zi, timp de 42 de zile, apoi au fost evaluați pentru markeri inflamatorii, cum ar fi proteina C-reactivă cu sensibilitate ridicată. Rezultatele au arătat că planta susține scăderea markerilor inflamatorii. Ceaiul de brusture se prepară din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită.
Îmbunătăţeşte digestia
Timp de secole, vindecătorii au recomandat utilizarea rădăcinii de brusture în tratarea răcelilor, a durerilor în gât și a altor afecțiuni respiratorii. În China, fructele plantei au fost folosite din timpuri imemoriale ca remediu împotriva afecţiunilor pulmonare, planta fiind benefică în cazuri de bronșite, tuse, pleurezie, pneumonie. Cercetările științifice moderne au pus într-o nouă lumină modul în care planta poate combate infecțiile. Unele studii au descoperit că are calități antibacteriene, fiind deosebit de eficientă în distrugerea biofilmelor, colonii mari de bacterii care se pot forma în tot corpul. Totodată, brusturele este faimos pentru capacitatea de a regla digestia. Potrivit tradiției, confirmată de cercetările moderne, planta are efect de echilibrare a sistemului digestiv, combate balonarea, greața și indigestia. Ceaiul de brusture, consumat cu regularitate timp de 30 de zile (minimum o cană) curăță colonul și calibrează funcția stomacului.
Echilibrează funcția splinei
Rădăcina de brusture este un remediu atât de complex, încât poate trata inclusiv splina mărită. Organ vital, „paznic al organismului”, care ţine la distanță infecțiile, virușii și agenții patogeni periculoși, splina se poate mări, ca un semn clar de avertizare că sistemul imunitar luptă mai greu pentru a elimina agresorii din corp. Prin acțiunea densă de detoxificare și purificare, rădăcina de brusture protejează splina, susține sistemul imunitar, întărește și echilibrează funcțiile organismului. În plus, planta conține inulină, fibră solubilă care ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge. În Europa, rădăcina proaspătă de brusture este folosită pentru scăderea glicemiei, studiile pe animale de laborator punând în evidență faptul că rădăcina de plantă are proprietatea de a scădea severitatea complicațiilor acestei afecțiuni, în special retinopatia diabetică. În același timp, preparatele pe bază de brusture eficientizează activitatea rinichilor. Prin proprietatea de a spori cantitatea de urină eliminată, brusturele scade considerabil riscul apariţiei pietrelor la rinichi, diminuând depunerea reziduurilor în aparatul renal. Unul dintre cele mai eficiente preparate tradiționale este obținut din o lingură cu rădăcină de brusture tăiată, care se acoperă cu 150 ml apă rece. După câteva ore se strecoară, planta se fierbe în 150 ml apă, iar după câteva clocote, se dă deoparte și se lasă decoctul acoperit zece minute, după care se poate consuma.
Uleiul, inamicul mătreţii
Produsele cosmetice pe bază de brusture sunt recomandate pentru tratarea unor probleme frecvente ale pielii, precum acnee, eczeme sau psoriazis. Datorită proprietăţilor sale antibateriene şi antifungice, planta ajută la calmarea pielii şi vindecarea acestor afecţiuni. Brusturele se utilizează sub formă de infuzie, obținută din o linguriță cu pulbere de rădăcină infuzată în 200 ml apă. Compresa cu brusture se menține pe zona afectată minimum 30 de minute. Se pot aplica astfel de comprese de cel mult trei ori pe zi. Tenul foarte gras se poate echilibra din perspectivele producerii de sebum prin ștergerea feței cu un tampon îmbibat în tinctură de brusture, iar în caz de seboree a pielii capului şi cădere a părului, se fricţionează scalpul cu tinctură de plantă, de două-trei ori pe săptămână. Substanţa din brusture responsabilă de efectele benefice asupra afecţiunilor pielii este arctiozida, care are o acțiune asemănătoare penicilinei. Studii științifice internaționale au evidențiat faptul că extractul de brusture poate îmbunătăți semnele clinice ale îmbătrânirii pielii, îmbunătățind semnificativ metabolismul dermic și reducând vizibil ridurile. În plus, uleiul de brusture stopează căderea părului și combate mătreața, contribuind la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii părului.