de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Condiment care vine din sud-estul Asiei, busuiocul thailandez se deosebește de „ruda” europeană prin aspectul frunzelor, prin gustul distinct, picant, cu nuanțe de lemn-dulce, precum și prin proprietățile terapeutice speciale.
Împiedică dezvoltarea plăcii de aterom în artere
Sursă excelentă de vitamine și nutrienți esențiali, busuiocul thailandez se remarcă prin aportul de vitamina C, antioxidant de calibru, care susține sistemul imunitar. De asemenea, planta, omniprezentă în gastronomia asiatică, aduce organismului acidul gras Omega 3. Ca urmare, prezența busuiocului thailandez în dietă se traduce prin prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, reducerea tensiunii arteriale, a nivelului trigliceridelor, a dezvoltării plăcii de aterom în artere, a riscului de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral, precum și a pericolului de moarte subită la persoanele cu boli cardiace. În același timp, frunzele de busuioc thailandez sunt creditate cu proprietatea de a proteja structurile celulare de efectele radicalilor liberi, întrucât conțin fitonutrienți cum sunt orientina și viceninul. Iar prin antioxidanții pe care îi conține, condimentul previne cancerul pulmonar și oral.
Susține acuitatea vederii și sănătatea pielii
Potrivit literaturii de specialitate, semințele de busuioc thailandez au proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice. Rezultatele unor serii de cercetări științifice au pus în evidență faptul că acestea sunt complet lipsite de toxicitate, au efecte benefice asupra metabolismului, iar tabloul lor nutrițional le plasează foarte aproape de semințele de chia. Totodată, busuiocul thailandez are eficiență demonstrată pe direcția combaterii durerilor în gât, febrei, răcelii sau tusei. În plus, condimentul conține numeroase vitamine, inclusiv A, C și E, fibre și minerale. Ca urmare, consumul busuiocului thailandez susține acuitatea vederii și sănătatea pielii. De asemenea, planta aduce organismului minerale (potasiu, mangan, cupru sau magneziu), menținând sănătatea oaselor și echilibrul fluidelor corporale.
Busuiocul thailandeze creditat de specialiști cu proprietatea de a combate stresul