de Roxana Istudor şi Anca Flondor
Avocado este cultivat astăzi nu doar în America Centrală şi de Sud, ci şi în Indonezia sau India. Deși pare că beneficiile fructului de avocado au fost descoperite în ultimii ani, de când se vorbeşte tot mai mult despre acest aliment, cercetările arheologice arată că fructul era cunoscut și apreciat de azteci.
Compensează lipsa grăsimilor animale
Avocado a devenit în ultima perioadă preferatul nutriţioniştilor, care îl recomandă pentru conținutul de proteine, grăsimi sănătoase (mononesaturate), potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier şi vitamine. De aici o serie de beneficii certe pentru organism, certificate prin intermediul unui mare număr de studii. Astfel, o cercetare de dată recentă atestă faptul că avocado prelungește saietatea, fiind de ajutor în scăderea în greutate. Persoanele care mănâncă în mod regulat avocado au un aport mai mic de calorii și consumă alimente mai sănătoase, potrivit unei noi cercetări derulate în cadrul Universității din California, San Diego. Practic, fructul are niveluri ridicate de acid oleic, ceea ce îl face ideal ca opțiune alimentară pentru persoanele ale căror diete nu sunt bogate în grăsimi animale (carne, lactate, pește). În cadrul testelor pe subiecți umani, experții americani au pus în evidență faptul că un consum de 14 avocado săptămânal a adus beneficii semnificative sănătății participanților, cărora le-a diminuat indicele de masă corporală și, în paralel, le-a diminuat consumul săptămânal de carne procesată, pui și ouă. „Rezultatele studiului nostru oferă dovezi că o educație nutrițională și un consum mai mare de avocado reduc energia calorică totală”, explică specialistul Matthew Allison. Pe de altă parte, în urma altor studii efectuate în diverse centre de sănătate din lume, a rezultat că un consum constant de avocado reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului „rău” (LDL).
Duşmanul osteoporozei
Avocado este o excelentă sursă de antioxidanți importanți pentru sănătatea ochilor. Cercetările au demonstrat că fructul reduce riscul apariției cataractei și degenerescenței maculare în cazul persoanelor în vârstă. În același timp, mai multe studii au evidențiat faptul că avocado joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Fructul furnizează organismului fitosteroli, care acționează benefic asupra inflamațiilor din corp, inclusiv la nivel cardiovascular. De asemenea, consumul regulat de avocado se traduce prin mențierea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei. Acest efect se datorează faptului că o jumătate de avocado oferă organismului 25% din necesarul zilnic de vitamina K, nutrient care crește absorbția calciului.
Avocado este o excelentă sursă de proteine, grăsimi sănătoase, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier şi vitamine
Consumul de avocado susţine sănătatea pielii şi stimulează sistemul imunitar
Intensifică tranzitul intestinal
Un avocado oferă circa șase grame de fibre, necesare organismului pentru a menține buna funcționare a tractului digestiv. Acestea intensifică tranzitul intestinal, favorizând eliminarea toxinelor, scad nivelul zahărului din sânge și „hrănesc” bacteriile bune din microfloră. De asemenea, grație prezenței amintiților folați, avocado contribuie la reducerea riscului de apariție a stărilor depresive, prevenind creșterea în exces a nivelului de homocisteină din organism, o substanță care poate afecta circulația sângelui și transportul nutrienților la nivelul creierului și care are urmări asupra producției de serotonină, dopamină și norepinefrină, substanțe care reglează starea de spirit, somnul și apetitul alimentar.