Main menu

header

862 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Înrudit cu castravetele și dovleacul, chayote este cultivat în toată lumea pentru cantitatea semnificativă de antioxdanți pe care îi conține, precum și pentru nutrienții care îi asigură un loc de frunte pe lista alimentelor sănătoase.

Are proprietăți puternice anticancer

Multe dintre beneficiile cu care este creditat chayote sunt legate de conținutul său de antioxidanți. Potrivit rezultatelor unui mare număr de cercetări, aceste substanțe protejează împotriva daunelor celulare, reducând inflamația și stresul oxidativ în corp. Chayote furnizează quercetină, morin și kaempferol, iar ca urmare, are proprietăți puternice anticancer. În plus, acest tip de dovlecel este o sursă excelentă de vitamina C, care susține sistemul imunitar. În același timp, chayote diminuează factorii de risc care pot genera boli de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială sau fluxul sangvin slab. Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, compușii din chayote relaxează vasele de sânge, îmbunătățind astfel circulația și reducând tensiunea arterială.

Sursă bună de fibre

Miricetina, un antioxidant care există din belșug în chayote, s-a dovedit, pe parcursul unor studii riguroase, un aliat în menținerea sub control a valorilor colesterolului. De asemenea, leguma este considerată o sursă bună de fibre, aport care are efect în menținerea sănătății sistemului digestiv și prevenirea cancerului de colon. În plus, grație unui conținut scăzut de carbohidrați, chayote ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Practic, fibrele încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, reducând răspunsul glicemic după masă și au efect în prevenirea sau gestionarea diabetului. Pe de altă parte, prin aportul important de acid folic (40% din necesarul zilnic), chayote susține dezvoltarea corectă a creierului fetal și a măduvei spinării. Aportul adecvat al acestei substanțe joacă, de asemenea, un rol în prevenirea nașterilor premature.

Grație conținutului important de antioxidanți, chayote previne îmbătrânirea prematură, apărând pielea de efectul nociv al razelor UV

Reduce acumularea de grăsime în ficat

Cercetările pe animale de laborator au dus la concluzia că extractul de chayote poate reduce acumularea de grăsime în ficat, protejând de îmbolnăvire acest organ vital. De asemenea, în condițiile în care are foarte puține calorii, chayote susține o greutate sănătoasă pe termen lung. Pe lângă faptul că prelungește sațietatea prin prezența fibrelor, asigură o listă lungă de nutrienți, ceea ce recomandă chayote nu doar pentru eliminarea kilogramelor în plus, ci și pentru menținerea unui stil sănătos de viață. De altfel, chayote este foarte versatil și ușor de preparat. Aroma sa blândă se pretează atât pentru mâncăruri dulci, cât și sărate. Fiecare parte a acestui tip de dovlecel poate fi consumată, inclusiv coaja și semințele. Crud poate fi parte a unor delicioase smoothie-uri sau salate, iar gătit la aburi sau prăjit poate fi adăugat în diverse preparate, de la supe la tocănițe.