de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna
Cunoscută sub numele de criză de fiere, colica biliară apare în momentul în care există un blocaj în drenarea bilei în intestinul subțire. Aceasta presupune o durere acută, violentă, în partea dreaptă a abdomenului, ce poate iradia chiar și în coloana vertebrală, umărul și omoplatul drept. Durerea încetează odată cu dispariția blocajului (piatra deblochează conducta biliară). Cum poate fi prevenită colica biliară cu ajutorul remediilor naturiste, aflați de la doctorul Carmen Badea (medalion), medic primar medicină de familie, specialist în acupunctură, apifitoterapie și homeopatie (www.doctor-badea.com).
„Obezitatea este unul dintre factorii de risc”
- Ce este colica biliară?
- Colica biliară este o suferință care apare în contextul unei afecțiuni hepato-biliare, de obicei, dischinezie biliară sau litiază biliară. Ea poate constitui o urgență medico-chirurgicală. Calculii biliari (litiaza biliară) se manifestă prin apariția unor concrețiuni dure, ca niște pietricele, sau a unui conglomerat numit noroi biliar. Aceștia sunt, de regulă, formați din săruri ale colesterolului și se pot găsi fie în vezica biliară, fie în căile biliare intrahepatice sau extrahepatice. Dischineziile biliare hipotone sau hipertone reprezintă tulburări ale contractilității veziculei sau căilor biliare. Litiaza biliară poate apărea în timp, ca o consecință a dischineziei biliare.
- Care sunt cauzele apariției colicilor biliare?
- Cele mai importante sunt: dieta necorespunzătoare, cu exces de grăsimi și prăjeli, sedentarismul (prin încetinirea activității digestive) și obezitatea. Există factori de risc individuali care predispun la apariția colicilor biliare: ereditatea, genul (femeile sunt mai predispuse din cauza estrogenilor), vârsta peste 40 ani, obezitatea. Alte afecțiuni hepato-biliare ce predispun la apariția colicilor biliare sunt: colecistita cronică, parazitozele (giardioza), angiocolitele (inflamația căilor biliare).
„Nu sunt indicate alimentele colecistokinetice”
- Care sunt simptomele?
- Colica biliară se manifestă cu durere sub rebordul costal drept (sub coaste), uneori iradiată în umăr sau în spate, apărută de obicei brusc, de cele mai multe ori, însoțită de gust amar, greață, vărsături. Mai pot apărea frisoane și febră, dacă a fost declanșată de o colecistită. Diagnosticul se face pe baza examenului clinic, iar cel al afecțiunii declanșatoare este completat cu ecografia abdominală, analizele de laborator, RMN sau CT. Tratamentul este exclusiv medicamentos, cu antispastice, analgezice și antivomitive, însoțite, în colecistită, de un antibiotic, la indicația medicului curant.
- Cum pot fi prevenite crizele?
- De mare importanță este prevenirea crizelor, care constă în măsuri igieno-dietetice și administrarea de suplimente pe bază de plante și enzime digestive. Sunt necesare evitarea sedentarismului, combaterea obezității și o alimentație echilibrată, bogată în fibre. Se vor evita alimentele colecistokinetice (duc la contracția veziculei biliare cu evacuarea secundară a bilei), cum ar fi oul, smântâna și orice alte grăsimi, ciocolata, maioneza, tocăturile, alcoolul, cafeaua.
„Și alte plante sunt de un real folos”
- Ce remedii fitoterapice sunt indicate în prevenirea colicii biliare?
- Anghinarea este prezentă în cele mai multe suplimente alimentare. Aceasta are proprietăți coleretice, colagoge, digestive, diuretice, antimicrobiene, detoxifiante, hipocolesterolemiante, tonic cardiace și energizante, fiind un remediu eficient în prevenirea colicilor biliare. Și alte plante sunt de un real ajutor: rostopasca, țintaura, albăstrelele, cicoarea, năvalnicul (limba cerbului), iarba-mare, salvia, coada-șoricelului, volbura, cimbrișorul, sunătoarea, păpădia, gălbenelele. Acestea se găsesc în diverse produse standardizate sub formă de capsule sau de tincturi. Din planta mărunțită, se prepară infuzii, decocturi sau macerate la rece. De pildă, se poate face un decoct din sunătoare, coada-șoricelului, păpădie, măceșe, mătase de porumb, turiță-mare, rostopască și frunze de mentă (amestec în părți egale). Se fierbe amestecul timp de cinci minute și se lasă la infuzat încă 15 minute. Se bea câte o cană înaintea meselor principale. O cură durează maximum zece zile.
„Sunătoarea are efecte coleretice și colagoge”
- Ce proprietăți au plantele din acest decoct?
- Sunătoarea are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, antimicrobiene, coleretice (stimulează secreția biliară a ficatului), colagoge (favorizează evacuarea bilei în duoden), antidepresive, cicatrizante, antioxidante. Planta asigură buna funcționare a sistemului hepato-biliar, reduce durerea și inflamația la acest nivel. Se poate administra sub formă de infuzie, două căni pe zi. O cură durează maximum trei săptămâni. Sunătoarea se mai poate folosi sub formă de ulei sau de tinctură. Constituenții amari din coada-șoricelului sunt responsabili pentru efectul colagog, ce stimulează fluxul bilei, eliminând și prevenind formarea calculilor biliari. Datorită sărurilor de potasiu și a principiilor amare, păpădia stimulează secrețiile biliare, reduce secreția acidă gastrică, elimină colesterolul, detoxifică organismul. Măceșele, mătasea de porumb și turița-mare stimulează secreția biliară și ajută la eliminarea bilei din ficat. Rostopasca are rolul de a calma durerile date de contracțiile vezicii biliare. Menta are efect antiseptic, detoxifiant hepatic şi antispastic.
„Mlădițele de rozmarin, mugurii de arțar şi de frasin optimizează producția de bilă”
- Ce efecte au remediile gemoterapice care pot preveni colica biliară?
- Maceratele glicerinate (extractele hidro-glicero-alcoolice) din țesuturi tinere de plante își găsesc utilitatea și în afecțiunile hepato-biliare, administrarea lor contribuind la prevenirea colicilor biliare. În farmacii, se găsește un amestec de extracte, care conține mlădițe de rozmarin, muguri de arțar, muguri de frasin. Acesta optimizează producția de bilă, fluxul biliar, mobilitatea vezicii biliare. Preparatul reduce tendința de formare a calculilor biliari, susține buna funcționare a ficatului și a colecistului, contribuind la menținerea valorilor normale ale colesterolului și triglice- ridelor. Se administrează câte 2 mililitri o dată pe zi, dimineața, înainte de masă cu 30 de minute, una-două luni pe cură.
- Ce alte remedii naturiste sunt de ajutor?
- O altă clasă utilă de produse din plante sunt uleiurile esențiale. Se pot administra uleiurile de lavandă, mentă, anason, fenicul, turmeric. De pildă, uleiul de lavandă este util în colicile însoțite de agitație psihomotorie, având efect sedativ. Cel de mentă are efect calmant și ușor analgezic. Se vor folosi numai acele produse pe eticheta cărora este specificat pentru „uz intern” (două-trei picături în puțină miere sau ceai).
„Icterul mecanic şi colecistita acută sunt posibile complicaţii“
- La ce complicații poate conduce colica biliară?
- Colica biliară este o formă de manifestare a dischineziei biliare, litiazei biliare sau a altor afecțiuni hepato-biliare. Una dintre complicațiile ce pot să apară pe fondul acestor boli este icterul mecanic, care constă în blocarea unui calcul evacuat din colecist, în căile biliare principale. Altă complicație este colecistita acută. În ambele situații, este indicat tratamentul chirurgical. În caz de dureri cu debut brusc (de obicei seara), care țin mai mult de o oră, pacientul se va adresa unui serviciu medical specializat, pentru a primi tratamentul medicamentos până la ieșirea din criză. Ulterior, se vor efectua investigațiile necesare și se va stabili conduita terapeutică.