Main menu

header

864 7 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Saschiul a fost folosit secole la rând în medicina tradițională a multor culturi și popoare din întreaga lume, din Europa în China și din India în Caraibe. Vindecător țintit, această plantă a confirmat o serie de beneficii, în cadrul unor cercetări de specialitate.

Benefic în tahicardia neuro-vegetativă

În scopuri terapeutice, de la saschiu se utilizează frunzele recoltate în timpul înfloririi. În primul rând, potrivit literaturii de specialitate, planta este apreciată pentru efectele deosebite în reducerea tensiunii arteriale şi în reglarea tulburărilor vasculare cerebrale, asigurând oxigenarea normală a creierului şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine la nivel cerebral, cu efect în combaterea sclerozei cerebrale. De asemenea, saschiul diminuează ritmul cardiac și astfel intervine benefic în tahicardia neuro-vegetativă şi în dilatarea arterelor cerebrale, fiind un aliat împotriva aterosclerozei. Efecte benefice au fost constatate și în cazuri de migrene, ameţeli şi pierderea memoriei. Planta se poate administra la recomandarea unui specialist, de regulă sub formă de decoct, obținut din 60 g frunze de plantă la un litru de apă, care se fierb două minute și se infuzează, în vasul acoperit, pentru zece minute. Se consumă până la patru reprize pe zi, între mese.

Util în limfosarcom

Valoarea terapeutică a acestei plante este atestată şi de o specie înrudită - saschiul roz, care conţine alcaloizi antitumorali, vinblastina şi vincristina - cu proprietăţi anticanceroase. Saschul roz este apreciat pentru aportul său în tratamentul leucemiei acute, bolii Hodgkin, limfosarcomului, carcinomului de sân şi embrionar de testicule. Totodată, planta ajută la reducerea inflamațiilor și are un efect astringent asupra țesuturilor. În aceste condiții, saschiul este util împotriva afecțiunilor gâtului (amigdalită), durerilor în piept, inflamațiilor intestinale, afecțiunilor dentare și gingivale și retenției de apă. Una dintre cele mai uzitate formule este un tonic preparat din 100 g frunze uscate de saschiu la un litru de vin alb, care se macerează timp de zece zile, împreună cu câteva frunze de flori de muşeţel şi puțină rădăcină de lemn-dulce. Se ia câte o lingură înainte de mesele principale.

Pont. Saschiul este utilizat în mod tradițional pentru întărirea sistemului imunitar și accelerarea vindecării rănilor.