Main menu

header

865 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O serie de boli mintale, printre care și sindromul posttraumatic, ar putea fi tratate cu ajutorul ciupercilor „magice”, care sunt studiate tot mai intens în ultima vreme, din perspectiva beneficiilor pentru sănătatea oamenilor.

Tratament complementar pentru depresia cronică

Potrivit unei noi cercetări realizate în cadrul King’s College, din Londra, dozele mici de psilocibină, un ingredient principal al ciupercilor „magice”, ameliorează tulburările mintale pentru care celelalte metode de tratament nu s-au dovedit eficiente și, în plus, nu au efecte secundare pe termen scurt sau lung. Autorii studiului au dat publicității rezultate care atestă faptul că un medicament pe bază de extract de ciuperci „magice” poate fi administrat în siguranță în doze de 10 mg până la 25 mg. Această descoperire este considerată un prim-pas esențial pentru demonstrarea fezabilității utilizării psilocibinei ca tratament complementar altor mijloace medicale folosite împotriva depresiei cronice, rezistentă la terapii, sindromul posttraumatic și alte afecțiuni mintale.

Îmbunătățesc starea de spirit

Echipa de experți estimează că un studiu clinic de fază 3 ar putea începe în acest an, scrie Jurnalul de Psihofarmacologie. „Pentru a evalua corect modul în care terapia cu psilocibină - dacă va fi aprobată - poate fi administrată în viitor, este important să demonstrăm siguranța administrării acesteia la mai mult de o persoană în același timp. Această terapie este promițătoare pentru persoanele care trăiesc cu probleme grave de sănătate mintală, care pot fi extrem de invalidante, supărătoare și perturbatoare, iar opțiunile actuale de tratament pentru aceste afecțiuni sunt în general ineficiente pentru mulți oameni”, explică expertul James Rucker, autor al studiului. Pe de altă parte, cercetări anterioare derulate în SUA au pus în evidență faptul că psilocibina poate îmbunătăţi starea de spirit a unei persoane, care devine mai deschisă și mai pozitivă, stimulând și creativitatea.

„Acest studiu riguros este o primă demonstrație importantă a faptului că administrarea psilocibinei poate fi explorată în continuare“ (James Rucker)