de Carmen Bădulescu şi Mihaela Cotîrnea
Goji, fructele „de pe gard” cu gustul dulce-acrișor și aspectul asemănător cu cel al stafidelor sunt pe lista celor mai sănătoase alimente, alături de avocado, spanac, andive sau varza Kale. Bogate în nutrienți și antioxidanți și folosite în salate, deserturi și băuturi, au devenit tot mai apreciate în ultimii ani, însă în China, unde se cultivă comercial, sunt consumate de mii de ani pentru proprietățile terapeutice. Principalul motiv pentru care au fost incluse pe lista superalimentelor îl reprezintă carotenoidele, cu beneficii asupra sănătății ochilor, dar fructele goji conțin și un număr mare de substanțe nutritive: vitamina A, vitamina C, complexul de vitamina B, proteine, fibre, fier, calciu, magneziu, potasiu, seleniu și aminoacizi.
Sunt utilizate şi în industria cosmetică
Datorită efectului antioxidant puternic, fructele goji se numără și printre ingredientele produselor cosmetice, în special creme cu protecție solară și produse antiaging. Prin proprietățile lor, goji hrănesc în profunzime tenul, împiedică îmbătrânirea prematură a pielii, protejează împotriva razelor UV, contribuie la dispariția petelor cauzate de expunerea la soare și grăbesc procesul de vindecare în cazul dermatitelor. De asemenea, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi şi curăţă în profunzime porii. Betacarotenul din goji combate cu succes petele de pe piele, acneea şi accelerează procesul de vindecare a dermatitelor.
Are efecte energizante
Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate (precum stafidele), dar şi sub formă de ceai, sucuri sau băuturi medicinale. De multe ori, fructele pot fi rehidratate într-un pahar cu apă, înainte de consum, dar în combinație cu iaurtul, de exemplu, pot fi consumate uscate. Ceaiul de goji reprezintă o infuzie realizată din aproximativ 30 g fructe și 250 ml apă fiartă, căreia îi puteți adăuga puțină miere, câteva picături de lămâie sau o felie de portocală, în funcție de preferințe. Foarte apreciat pentru efectele sale energizante este și sucul organic din goji, în combinație cu alte fructe (pere, cireșe) care poate fi găsit în comerț. Doza zilnică recomandată este de 16 g fructe, cantitatea consumată poate crește până la 100 g/zi, însă nu mai mult.
Folositoare în procesele de detoxifiere
Goji are un conţinut bogat de vitamina A, care protejează pielea şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale nocturne. Complexul de vitamina B din goji are un efect benefic şi asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială. În plus, fructele goji sunt o sursă bogată de fibre (3 g la o porţie de 28 g fruct), care ajută în procesele de detoxifiere şi nu au decât 100 de calorii pentru o porţie, ceea ce le transformă în aliaţi de nădejde în curele de slăbire. Pentru că sunt bogate în vitamina C, fructele pot fi consumate pentru îmbunătățirea funcției sistemului imunitar, iar antioxidanții protejează organismul în fața stresului oxidativ.
Fructele goji au un conținut de betacaroten mai mare decât al morcovilor și conțin mai mult fier decât soia și spanacul
Contraindicaţii
Este contraindicat consumul de goji atunci când urmaţi un tratament pentru subţierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de alergii la polen. Persoanele cu afecţiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantităţi mari de goji, deoarece aceste fructe conţin cantităţi destul de mari de oxalaţi, care împiedică absorbţia calciului în oase şi favorizează formarea pietrelor la rinichi.