de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă uimitoare, cu multiple întrebuințări, rapița cunoaște în ultimii ani o reevaluare de proporții, produsele sale, de la ulei la miere, fiind în centrul unei adevărate revoluții alimentare și terapeutice.
Prelungește sațietatea
O remarcabilă cercetare de ultimă oră evidențiază proprietatea rapiței de a înlocui soia în regimurile vegetariene și vegane, grație proprietății de a prelungi sațietatea. Potrivit experților de la Universitatea germană „Martin Luther”, rapița asigură aceleași valori nutriționale ca „ruda” sa varza, în plus aducând meniurilor un excelent gust de muștar. „Proteinele din această plantă sunt mai potrivite pentru industria alimentară chiar decât soia. De asemenea, rapița conține aminoacizi și fitochimicale foarte utile pentru funcționarea organismului”, explică nutriționistul Gabriele Stangl, co-autor al studiului.
Cresc parametrii metabolici
Cercetătorii germani au evaluat impactul extractului de rapiță asupra sistemului cardiovascular, iar rezultatele au fost încurajatoare. Potrivit datelor publicate în revista „Nutrients”, rapița a avut efecte de îmbunătățire comparabile cu ale proteinelor de soia asupra parametrilor metabolici și riscurilor cardiovasculare. De altfel, este binecunoscut faptul că uleiul de rapiță este un aliment excelent pentru menținerea sănătății inimii și sistemului circulator. Pe de o parte, scade colesterolul, întrucât conține atât acizi grași Omega 3, cât și Omega 6, în raport de 2:1, reprezentând astfel o opțiune chiar mai sănătoasă decât uleiul de măsline. Pe de altă parte, rapița este creditată cu capacitatea de a preveni formarea cheagurilor de sânge pe artere. Consumat în mod regulat, uleiul de plantă are efect antiinflamator asupra vaselor sangvine.
Întărește sistemul imunitar
Prezența antioxidanților, în principal a vitaminei E, în uleiul de rapiță se traduce printr-o luptă eficientă cu efectele radicalilor liberi și, totodată, într-un ajutor însemnat împotriva cancerului, acest tip de ulei împiedicând celulele sănătoase să se transforme în unele canceroase. Totodată, uleiul de rapiță protejează integritatea membranelor celulare, protejând astfel organismul de agresori străini și implicit întărind sistemul imunitar. Aceiași antioxidanți din uleiul de rapiță combat deteriorarea funcțiilor creierului și instalarea afecțiunilor degenerative de tip demență sau Alzheimer.
Sărac în colesterol și bogat în antioxidanți, uleiul de rapiță stimulează producerea de energie în organism
Mierea combate osteoporoza
Mierea de rapiță este renumită pentru proprietățile sale terapeutice. Cu un gust delicios, mai puțin dulce decât celelalte tipuri de miere, varietatea de rapiță este recomandată în bolile ce afectează rinichii, dar şi în cazul osteoporozei, întrucât produsul conţine coenzima Q3, factor potențator al mecanismelor energetice intracelulare și care este extrem de necesar pentru oase. În același timp, consumul regulat de miere de rapiță protejează ficatul, splina şi pancreasul, având și o puternică acţiune antibacteriană. Ca urmare, poate fi utilizată și extern, pentru tratamentul arsurilor şi rănilor.