Main menu

header

866 7 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Plantă decorativă minunată, care poate înveseli orice grădină cu coloritul său jucăuș și abundența florilor, bănuțelul este și un redutabil vindecător, care acoperă o arie largă de direcții de acțiune curativă.

Sprijină funcțiile ficatului

Potrivit literaturii de specialitate, bănuțeii sunt aliați ai sistemului respirator, fiind de ajutor împotriva tusei, a bronșitei și a altor simptome asociate răcelii. Acest tip de acțiune se datorează proprietăților expectorante ale florilor de bănuței, care au capacitatea de a ușura respirația. Se poate administra sub formă de infuzie, din o linguriță cu flori uscate de bănuței la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat zece minute. De asemenea, planta are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce o recomandă în formulele de apă de gură împotriva ulcerațiilor cavității bucale sau sub formă de gargară, pentru tratarea inflamațiilor gâtului. Extractul de bănuței, care se poate procura din magazinele de profil, are proprietăți diuretice și purgative care recomandă planta împotriva unor afecțiuni digestive dintre cele mai frecvente. Potrivit healthbenefitstimes.com, bănuțeii stimulează digestia, tratează diareea și constipația, gastrita și crampele abdominale, grație capacității de a acționa ca antispasmodic. În același timp, planta este renumită pentru îmbunătățirea funcțiilor ficatului și susținerea activității bilei. Același extract de bănuței, consumat în diverse formule de suc, este benefic pentru detoxificarea organismului, curățând fluidele corpului de toxine și metale grele.

Eficiență contra rănilor

Datorită capacității bănuțelului de a acționa ca antiinflamator, planta este utilizată, sub formă de tinctură care se găsește în magazinele cu profil naturist, împotriva suferințelor provocate de artrită. Extern, planta este un redutabil antibacterian, care poate trata cu succes rănile și tăieturile. De altfel, extractul de plantă este atât de eficient, încât a fost folosit încă de pe vremea legiunilor romane, în formule mai puțin elaborate, și este utilizat și astăzi, nelipsind din materialele sanitare cu care trupele pleacă spre teatrele de operațiuni.

PONT. Extractul de bănuței este de ajutor femeilor care suferă de menstruație abundentă.