de Carmen Ciripoiu şi Carmen Bădulescu
Mai frecvente decât par, fisurile anale, care au drept cauză principală un stil de viață sedentar și o alimentație nesănătoasă, pot afecta dramatic stilul de viață al unei persoane, indiferent de vârstă. Cum le țineți în frâu și ce trebuie făcut pentru a preîntâmpina apariția acestei afecțiuni, aflați de la fitoterapeutul Corina Nadoleanu (foto).
„Simptomul care domină tabloul clinic este durerea”
- În ultima perioadă tot mai multe persoane ajung la medic și primesc diagnosticul care le dă viața peste cap: fisuri anale. Ce este această afecțiune și ce simptome trebuie să ne dea de gândit?
- Fisura anală este o ruptură a mucoasei anale. Deși apariția ei este legată de existența unui traumatism local, nu trebuie privită doar ca o leziune cu origine pur mecanică, pentru că include și factori vasculari, trofici, inflamatori sau neuro-psihici. Simptomul care domină tabloul clinic este durerea, cu senzație de arsură, care apare după scaun și nu numai. Persistența durerii duce la irascibilitate, insomnie, abstinență alimentară cu pierdere ponderală. La aceasta se adaugă sângerări, cu sânge roșu sau, în cazuri mai rare, mâncărimi și retenție de urină.
- Care sunt cauzele care duc la apariția fisurii anale?
- Fisura anală poate fi acută sau cronică. Cea acută apare de obicei după o problemă de tranzit, fie constipație, fie diaree și, în general, se vindecă spontan dacă dispare situația care a provocat-o. Fisura anală cronică reprezintă o afecțiune care durează o perioadă de timp mai îndelungată și este nevoie de consult de specialitate. În plus, poate să se instaleze și inflamația locală care uneori duce la infecție. Alte cauze care conduc la fisurile anale sunt clismele, ridicarea de greutăți mari, forțarea în timpul nașterii, dar și anumite afecțiuni medicale precum boala Crohn, cancerul anal, leucemia, boli cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, chlamidia, HIV) sau herpesul.
„Tamponați zonele cu infuzie de tătăneasă”
- Cum se diagnostichează fisurile anale?
- În primul rând trebuie mers la specialist, care va examina zona din jurul anusului. Dar diagnosticul este confirmat cel mai bine prin efectuarea unui examen rectal, care constă în efectuarea unei anoscopii, grație căreia se poate vizualiza astfel cel mai bine ruptura.
- Ce remedii de folos oferă natura în cazul fisurilor anale?
- Uleiul de măsline este foarte bun, în primul rând pentru că ajută la un tranzit intestinal ușor. Pe de altă parte, studiile au arătat că pacienții care se masează în zona dureroasă cu un amestec de ulei de măsline, miere și ceară de albine au înregistrat reducerea durerilor și a mâncărimilor. Cele trei produse se pun în cantități egale, se încălzește mixtura, se lasă la răcit până ajunge la temperatura suportată de corp și se aplică pe zonele cu probleme. De asemenea, aloe vera are excepționale proprietăți vindecătoare și analgezice, de folos celor cu simptome dureroase. În plus, are și rolul de a cicatriza pielea. Se aplică gelul unei frunze de aloe vera pe zona afectată de câteva ori pe zi. Tătăneasa este o altă plantă miraculoasă care ajută în vindecarea și ameliorarea durerii provocate de fisurile anale. Atât rădăcina, cât și frunzele au proprietăți medicinale care regenerează țesutul și grăbește vindecarea pielii. Adăugați o lingură cu tătăneasă uscată într-o cană cu apă fierbinte și lăsați la infuzat zece minute. Tamponați zona cu probleme cu această poțiune de două-trei ori pe zi. Alt remediu folositor este uleiul de cocos, bogat în trigliceride, care lubrifiază pielea și grăbește vindecarea. Se unge zona dureroasă de două-trei ori pe zi. Dacă suferiți de constipație, puteți introduce ulei de cocos și în dietă. Pentru a stimula procesul vindecării, aplicați ulei din germeni de grâu pe zona cu probleme. Este foarte bun amestecul de tinctură din muguri de castan sălbatic cu tinctură din muguri de castan comestibil. Se administrează 2 ml de două ori pe zi, dizolvat în apă înainte de masă. În cazurile grave se administrează 4 ml pe zi, timp de trei zile, apoi 2 ml pentru o săptămână. Și să nu uităm de băile de șezut.
„Faceți băi de șezut cu senna, coada-calului, gălbenele și pelin”
- Ce plante se folosesc pentru băile de șezut?
- Băile se fac seara, înainte de culcare și au o durată de 15-20 de minute. Se folosesc infuzii sau decocturi din plante de sine stătătoare sau în amestecuri. Cele mai bune sunt coada-calului, mărul-lupului, pelin, muşeţel, coada-şoricelului, urzică, sulfină, frunze de gingko biloba, senna, gălbenele. După baie se recomandă îmbrăcarea cu un halat de baie fără a se şterge corpul. Repausul după baie se face în pat timp de 30 de minute, la căldură. Se poate folosi cu succes și unguent din muguri de plop negru. Modul de preparare este următorul: 20 de muguri se zdrobesc bine și se lasă la macerat timp de 24 de ore în alcool. Se îndepărtează excesul de alcool şi se adaugă 100 g untură şi 5 g ceară de albine. Se fierbe timp de trei ore pe baia de abur, se strecoară şi se freacă amestecul până se obţine un unguent cu consistenţă uniformă.
- Există și o dietă alimentară de care trebuie să țină cont o persoană care suferă de fisuri anale?
- Regimul alimentar vizează, în primul rând, eliminarea constipaţiei, diareei, indigestiilor şi intoxicării sângelui. Se recomandă consumul zilnic de preparate alimentare bogate în fibre și se consumă minimum doi litri de lichide pe zi. Un rol extrem de important îl are apa, dar și sucurile din fructe şi din legume, într-o cură de una-două luni. Optați și pentru salate, mâncăruri și supe de legume, iaurt cu cereale, mere, struguri, pere. Evitați condimentele iuți precum piperul sau ardeiul, dar și murăturile, pentru că irită canalul anal. Acordați atenția cuvenită acestei afecțiuni, pentru că odată ajunsă în faza cronică poate duce la alte probleme mult mai grave.
„Nu folosiţi hârtie igienică aspră, parfumată şi colorată“
- Care ar fi lucrurile de care orice persoană trebuie să țină cont pentru a preveni apariția fisurilor anale?
- Cel mai important ar fi să se evite constipația, iar dieta e importantă. Zilnic se face toaleta zonei respective. Activitățile fizice moderate de aproximativ 30 de minute pe zi pot fi eficiente pentru că stimulează mișcările regulate ale intestinului. Tăiați scurt unghiile pentru a evita zgârierea țesutului anal. Încercați să slăbiți dacă sunteți supraponderali, pentru a preîntâmpina transpirația între fese, cea care încetinește procesul vindecării. Nu folosiți hârtie igienică aspră, întrucât poate cauza mai multe probleme, și nici parfumată și colorată. Ștergeți rănile cu blândețe pentru a nu le redeschide. Evitați băile cu spumanţi, parfumuri sintetice şi săruri de baie.