de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Minunatul arbore cu aspect atât de special și care a inspirat de-a lungul timpului atâția poeți, salcia, are, potrivit cercetătorilor, numeroase virtuți terapeutice, atât interne, cât și externe.
Diminuează durerile cauzate de sciatică
O importanţă deosebită pentru medicină o prezintă acidul acetilsalicilic, care se extrage din coaja salciei şi este principalul component al aspirinei. Industria medicamentelor antiinflamatoare foloseşte pe scară largă acidul acetilsalicilic, sintetizat pe cale chimică. Pe lângă această substanță atât de benefică sănătății umane, coaja de salcie are în compoziţie şi vitamine, minerale, tanin, lipide, amidon, celuloză, proteine. Ca urmare, scoarța arborelui este prezentă în numeroase formule medicinale ce au proprietăţi antireumatice, analgezice, antiinflamatoare, hemostatice şi tonice. Una dintre cele mai cunoscute direcții de acțiune ale preparatelor pe bază de salcie este diminuarea suferințelor provocate de gută, artroză, sciatică şi reumatism.
Scade febra
Date fiind proprietățile sedative dovedite ale salciei, planta este utilizată prin tradiție pentru combaterea insomniei și a anxietății pe care o generează forma cronică a acestei afecțiuni, diminuând și stările de iritabilitate asociate. De asemenea, salcia albă are capacitatea de a scădea febra și de a trata cu succes răcelile. Planta se poate administra sub formă de decoct, obținut din două linguri cu scoarță uscată de salcie, mărunţită, care se fierbe timp de 30 de minute în 250 ml apă. Lichidul se consumă filtrat, câte două-trei linguri pe zi.
Accelerează refacerea pielii cu ulceraţii
Extern, salcia este renumită pentru proprietatea de a trata eficient stomatita. Se prepară un decoct concentrat, din patru linguri cu scoarță de salcie, care se adaugă la o cană cu apă fierbinte și cu care se poate face gargară, de mai multe ori în decursul unei zile. De asemenea, gargara cu ceai de salcie la temperatura corpului este recomandată împotriva durerilor și iritațiilor gâtului. Totodată, compresele cu ceai de salcie aplicate local accelerează vindecarea rănilor și ulcerațiilor pielii.
Pont. Potrivit cercetărilor de specialitate, preparatele pe bază de salcie, administrate la recomandarea specialistului și în dozele prescrise, combat dizenteria.