Main menu

header

868 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Dieta mediteraneană a fost desemnată și în 2021 cea mai eficientă din lume, pe termen lung. În centrul acestui regim redutabil stă uleiul de măsline, produs care continuă să releve specialiștilor noi proprietăți.

Diminuează riscul de deces din multiple cauze

Un studiu de dată recentă, publicat de Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, evidențiază faptul că persoanele care consumă mai mult de 7 ml ulei de măsline în fiecare zi își diminuează semnificativ riscul de a face accident vascular cerebral. Potrivit experților de la Colegiul American de Cardiologie, din Washington, care au efectuat cercetarea, înlocuirea a aproximativ 10 grame de margarină, unt, maioneză sau grăsime din lactate pe zi cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline diminuează și pericolul de deces din alte cauze - cancer, demență sau boli respiratorii - cu procente de aproximativ 20%-35%. „Descoperirile susțin recomandările alimentare actuale de a crește aportul de ulei de măsline. Specialiștii ar trebui să recomande pacienților să înlocuiască anumite grăsimi cu ulei de măsline, pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate”, afirmă specialistul Marta Guasch-Ferré, de la Școala de Sănătate Publică a Universității Harvard.

Prelungește viața activă

Cercetătorii americani au analizat datele a peste 92.000 de bărbați și femei fără boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului, în 1990. Echipa a evaluat dieta fiecărei persoane, printr-un chestionar, la fiecare patru ani. Oamenii de știință au calculat consumul de ulei de măsline și de alte uleiuri vegetale, precum și pe cel de margarină, unt, lactate și alte grăsimi. Rezultatele au pus în evidență faptul că, în general, consumul de ulei de măsline a crescut de la 1,6 grame/zi în 1990 la 4 grame/zi în 2010, iar participanții care au consumat mai mult ulei de măsline au fost mai activi din punct de vedere fizic și au consumat mai multe fructe și legume. „Este posibil ca un consum mai mare de ulei de măsline să fie un indicator al unei diete generale mai sănătoase. Chiar și după ajustarea cu factorii de statut economic social, rezultatele au rămas în mare parte aceleași”, detaliază Guasch-Ferré.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Spania a pus în evidenţă faptul că uleiul de măsline joacă un rol important în menţinerea sub control a glicemiei şi a insulinei, fiind un aliat al pacienţilor cu diabet de tip II

Protejează inima

Multe studii au pus în evidență faptul că rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare este redusă în țările în care se consumă o dietă mediteraneană, cu uleiul de măsline în prim-plan. Acesta reduce inflamațiile din corp, colesterolul „rău”, îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge, previne înfundarea arterelor și ajută la reducerea tensiunii arteriale. Un studiu extins, realizat în Italia, a evidențiat că pacienții cu tratament antihipertensiv, consumatori de ulei de măsline, aveau o nevoie de medicație cu aproape jumătate mai redusă decât ceilalți, grație îmbunătățirii generale a stării de sănătate. De asemenea, antioxidanții de calibru pe care îi conține uleiul de măsline contribuie decisiv la menținerea bunei funcționări a creierului. În același timp, persoanele care adoptă o alimentație mediteraneană au un risc mai scăzut de a suferi de anumite tipuri de cancer, oamenii de știință din Grecia punând aceste rezultate pe seama consumului zilnic de ulei de măsline.