de Ştefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Boabele de cafea verde sunt bogate în acid clorogenic şi în antioxidanţi puternici. De aceea, consumul frecvent îmbunătăţeşte activitatea organismului de a se apăra sau de a lupta împotriva diferitelor afecţiuni. Băutura obţinută din boabe de cafea verde seamănă cu ceaiul, este gustoasă şi mult mai sănătoasă decât cea rezultată din boabele prăjite.
Detoxifică ficatul
Cofeina din boabele verzi de cafea are efecte pozitive asupra bunei dispoziţii, îmbunătăţeşte concentrarea şi memoria. De aceea, este indicată studenţilor sau celor care susţin examene importante sau se pregătesc pentru ele. O cană sau două cu infuzie pe zi va elimina senzaţia de somn sau de amorţeală şi va creşte vizibil capacitatea de concentrare şi asimilare a informaţiilor. Totodată, consumul de cafea verde scade nivelul de colesterol din sânge şi ajută la detoxifierea ficatului. Cafeaua din boabe verzi poate fi consumată şi prin ingerarea acestora în stare crudă, având un efect mult mai rapid decât cel prin infuzare. De exemplu, în situaţia în care suferiţi de afecţiuni ale ficatului, este indicat consumul boabelor crude, mestecate sau înghiţite. La fel se întâmplă şi în cazul diabetului. Cafeaua verde reduce riscul dezvoltării bolii, iar dacă o aveţi deja, poate scădea nivelul zahărului din sânge prin reducerea absorbției carbohidraților din tractul digestiv, cu un consum regulat. Ingeraţi patru-cinci boabe de cafea dimineaţa pe stomacul gol şi după, luaţi o linguriţă cu miere. Indiferent de vârsta pacientului, cafeaua verde produce modificări la nivelul markerilor glicemici, îmbunătăţind, astfel, sensibilitatea și rezistența la insulină.
Reduce pofta de mâncare
Boabele de cafea verde sunt mai sănătoase decât cele prăjite, pentru că, prin acest procedeu, o parte dintre antioxidanţii naturali din cafea sunt înlăturaţi. Conform studiilor realizate, boabele verzi de cafea sunt un bun suport al celor care se luptă cu surplusul de kilograme, ceea ce înseamnă că se recomandă în diete, datorită conţinutului ridicat de acid clorogenic. Acesta accelerează metabolismul şi inhibă aportul de glucoză în intestine, iar senzaţia de foame este diminuată. În astfel de cazuri, se recomandă consumul regulat al cafelei verzi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de masă, timp de cel puţin 20 de zile. Ceea ce înseamnă că, la primele ore ale zilei, înlocuiţi cafeaua din boabe prăjite, cu cea crudă. Cafeaua verde se infuzează cu apa încălzită timp de cinci-şase minute, la fel cum pregătiţi ceaiul. La o cană de 200 ml apă adăugaţi două-trei linguriţe cu cafea. Este bine să se consume imediat sau în maximum zece minute de la preparare pentru a nu se pierde din proprietăţile antioxidante. Consumul de boabe de cafea neprăjite scade şi tensiunea arterială. Un studiu realizat în Japonia a dezvăluit faptul că extrasul din cafea verde, cu un conţinut de 50 până la 140 mg acid clorogenic, consumat zilnic timp de 4 până la 12 săptămâni reduce tensiunea sistolică şi cea diastolică. Celor care au palpitaţii mari sau alte afecţiuni ale inimii, li se recomandă să consume regulat cafea verde, infuzie sau extract, măcar o cană pe zi, în cure de 10-15 zile, de patru-cinci ori pe an. Sau, dacă le place gustul, pot suplimenta cantitatea. De asemenea, este combătută insomnia. În cazul celor care au probleme cu somnul, cafeaua verde se poate bea seara, cu trei-patru ore înainte de culcare, dar nu mai târziu de ora 20:00.
Hidratează pielea
Cercetatorii au studiat efectele pe care le are consumul boabelor de cafea în stare crudă asupra organismului şi au descoperit o serie de beneficii. De exemplu, datorită proprietăţilor antioxidante, cafeaua verde împiedică formarea radicalilor liberi, mărind, astfel, elasticitatea fibrelor de elastină care asigură fermitatea şi menţinerea elasticităţii pielii. Tratamentele pe bază de cafea verde fac pielea mai catifelată şi mai plină. În plus, graţie conţinutului de cafeină, care este un vasodilatator, stimulează şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină de la nivelul ţesuturilor, dar şi metabolismul. Preparaţi un extract de cafea verde din 40 g boabe nemăcinate, adăugate în 500 ml apă rece. Acoperiţi vasul pentru trei-patru zile, apoi puneţi-l la fiert, la foc mic, preţ de 15 minute. Lăsaţi amestecul să se răcească în totalitate, apoi strecuraţi-l şi adăugaţi trei linguriţe cu argilă şi două cu ulei de argan. Amestecaţi bine până se omogenizează şi aplicaţi pasta obţinută pe pielea curată. Lăsaţi să acţioneze 30 de minute, apoi clătiţi cu apă caldă. Nu folosiţi săpun sau gel de duş. Masca din argilă şi extract de cafea verde este indicată şi pentru faţă. Pe tenul curat aplicaţi tratamentul seara şi lăsaţi-l să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi şi aplicaţi o cremă hidratantă de noapte. Repetaţi procedura măcar de două ori pe săptămână pentru rezultate vizibile şi rapide. Veţi observa, în timp, că tenul va fi mai luminos, mai tonic şi mai hidratat.
Efectele trecerii timpului nu vor mai fi atât de vizibile, datorită consumului de cafea verde, pentru că stresul oxidativ asupra celulelor va fi distrus cu 12%-16%, ceea ce înseamnă că procesul de îmbătrânire va fi amânat
Stopează calviţia
Boabele de cafea verde sunt benefice şi pentru păr, deoarece ajută în lupta împotriva elementelor toxice și nocive, venite din exterior, astfel încât podoaba capilară să rămână puternică și sănătoasă. Potrivit studiilor, tratamentele pe bază de cafea verde opresc ruperea şi căderea părului, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Pregătiţi o infuzie din trei linguriţe cu boabe verzi măcinate, adăugate la un litru de apă fiartă. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l la infuzat 15 minute. După ce s-a răcit, clătiţi-vă părul curăţat în prealabil. Apoi, nu îl mai spălaţi. Faceţi acest tratament de cel puţin două ori pe săptămână, timp de trei luni şi puteţi relua după 30 de zile de pauză. Cafeaua verde stimu- lează creșterea și grosimea firului de păr. De asemenea, o puteţi combina cu două linguriţe cu mesteacăn uscat sau cu urzică. Efectul va fi mai rapid. În câteva săptămâni veţi observa că fire de păr noi încep să crească. Totodată, podoaba capilară va fi mai strălucitoare, cu aspect mai sănătos, iar culoarea mult mai pronunţată, indiferent că vorbim despre un păr natural sau de unul vopsit.