Main menu

header

870 9 1de Roxana Istudor şi Anca Flondor

Chiar dacă este un arbore comun, cu o mulțime de utilizări, fagul continuă să surprindă oamenii de știință prin proprietățile sale medicinale. Adevărat tămăduitor al naturii, acest copac impozant oferă sănătății omului scoarța, frunzele, ghindele, ramurile și florile, care pot fi folosite pentru diverse afecțiuni atunci când sunt pregătite corespunzător.

Previne defectele de tub neural

Nivelurile semnificative de vitamina B9 găsite în ghindele de fag le fac un adaos excelent în dieta femeilor care doresc să asigure sănătatea bebelușului pe care îl așteaptă. Cunoscută și sub denumirea de folat, această vitamină este esențială pentru prevenirea defectelor tubului neural. Ghindele de fag pot fi consumate cu moderație de femeile însărcinate, la recomandarea și sub supravegherea unui specialist. Pe de altă parte, deși semințele de fag în sine sunt considerate toxice în cantități mari, cercetările moderne au pus în evidență faptul că, administrate în cantitățile recomandate, acestea pot sta la baza unor preparate cu efect în stimularea semnificativă a funcției rinichilor. Ca diuretic, fagul stimulează eliminarea toxinelor din organism, inclusiv excesul de grăsimi, sare, deșeuri și apă, îmbunătățind eficiența generală a metabolismului. Se recomandă infuzia din muguri, preparată din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită. Lichidul se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se consumă două reprize pe zi.

Bun în caz de gută

Scoarța fagului este bogată în lignani și alte substanțe antioxidante, care pot fi un stimulent major pentru sistemul imunitar. Antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi care provoacă boli cronice și mutații celulare, inclusiv cancerul. Prin uscarea scoarței și tratarea acesteia în mod corespunzător, aceasta devine o sursă viabilă de compuși antioxidanţi extrem de benefici, notează organicfacts.net. De asemenea, frunzele pot fi fierte pentru a crea un unguent cu proprietăți analgezice dovedite - de altfel, fagul este prezent și astăzi în anumite analgezice pe bază de plante, fiind recomandat deopotrivă pentru aplicarea topică și consumul oral, în cazuri de gută, suferințe reumatismale sau alte tipuri de dureri cronice.

În medicina tradițională, cataplasmele de fag au fost utilizate din timpuri străvechi pentru ameliorarea durerilor de cap

Tratează hiperaciditatea gastrică

Frunzele și lăstarii de fag au fost consumate de sute de ani pentru conținutul ridicat de celuloză și fibre, ideal pentru reglarea digestiei. În cazuri de dezechilibre digestive, cum sunt de pildă hiperaciditatea gastrică sau problemele intestinale (diaree, dizenterie), specialiștii recomandă consumul decoctu- lui din scoarţă de fag, preparat în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj, câte două căni pe zi. De asemenea, extern, fagul este renumit pentru calmarea inflamațiilor de la nivelul pielii, tratând astfel semnele de îmbătrânire precoce și cicatricele, precum și pentru ameliorarea eczemelor, psoriazisului, furunculelor, degerăturilor și arsurilor. Se poate folosi sub formă de pulbere din frunze uscate, care se leagă cu un pansament sterilizat. Se mai poate prepara şi o pastă din cenuşă de lemn de fag, ulei de sunătoare şi ceai de nalbă, care se aplică local. Totodată, cosmetica menționează fagul pentru creșterea vizibilă a părului și îmbunătățirea stării podoabei capilare.