de Ştefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Aronia sau scorușul negru este un arbust înrudit cu afinul și are numeroase beneficii pentru sănătate. Fructele sunt considerate unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanți, vitaminele A și E, dar și fier sau fosfat, compuși care protejează organismul de efectele radicalilor liberi. Se consumă sub formă de suc, tinctură sau ceai.
Întărește imunitatea
Grație conținutului ridicat de vitamina C, aronia ajută organismul să devină mai puternic în caz de gripă sau răceală. Antioxidanții au un rol extrem de important în completarea vitaminelor care ridică nivelul sistemului imunitar. De asemenea, studiile făcute specialiștilor au arătat că, datorită cantității mari de antioxidanți, de 15 ori mai mulți decât se regăsesc în afine, de exemplu, aronia reduce riscul de apariție a cancerului de colon sau de sân și un consum regulat întărește organismul să lupte cu boala. Se recomandă ceaiul din fructe uscate. 20 g adăugate la o cană cu apă. Se fierbe 10-15 minute și se consumă neîndulcit, în fiecare dimineață și seară câte o porție, după masă, timp de zece zile. Pentru cancer, pacienții diagnosticați pot urma trei-patru cure pe an, a câte 14 zile.
Antidepresiv eficace
Aronia este de ajutor pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. Menține inima sănătoasă, iar șansele de infarct miocardic scad considerabil. De asemenea, reglează tensiunea arterială, reduce glicemia, fiind sprijin pacienților diagnosticați cu diabet și chiar celor care riscă să cadă în prăpastia depresiei și se confruntă deseori cu anxietate ridicată. Consumați tinctură preparată din 30-40 g fructe, peste care se adaugă 400 ml alcool de 40 de grade. Acoperiți vasul pentru cinci zile, apoi, strecurați și ați obținut tinctura. Luați câte o linguriță în fiecare dimineață, pe stomacul gol, câte zece zile, cu pauză de o lună între ele. Tinctura este recomandată și în curele de slăbire. Taie pofta de mâncare și reglează metabolismul. Astfel, organismul va arde mai ușor grăsimile.