de Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea
Afinul este un arbust de dimensiuni mici, extrem de folosit în medicina naturistă, pentru că are proprietăți antidiabetice, antidiareice, diuretice și antiseptice. În scop terapeutic, se folosesc frunzele, bogate în tanini, vitaminele C, B, E și A, antioxidanți, cupru, responsabil cu întărirea imunității, zinc, seleniu și fier. Se consumă sub formă de infuzie sau cataplasmă aplicată local.
Vindecă guta
Frunzele de afin au o importantă acțiune bacteriostatică și sunt considerate a fi principalul agent terapeutic din compoziția acestei plante. Contribuie la reducerea zahărului din sânge, fiind de mare ajutor diabeticilor. Preparați câte o cană cu infuzie din 20 g frunze uscate de afin, adăugate la 300 ml apă clocotită. Acoperiți vasul și după 15 minute o puteți consuma. De preferat, se bea dimineața pe stomacul gol, cel puțin 10-12 zile, iar după o pauză de o lună, reluați tratamentul. Infuzia de afin are efecte pozitive și în caz de enterocolită, gută, afecțiuni reumatice, tulburări ale circulației sângelui sau faringite, și ajută chiar și pacienții care au suferit atacuri cerebrale și au rămas cu sechele. În astfel de situații, specialiștii recomandă consumul afinului sub formă de infuzie, trei căni pe zi, după mesele principale, în trei cure pe an, a câte 14-20 de zile, cu pauză între ele de o lună şi jumătate.
Calmează psoriazisul
În uz extern, frunzele de afin se folosesc în stare pură, de preferat verzi, proaspete, spălate și uscate. Dacă aveți vânătăi, răni sau prurit, aplicați frunzele de afin direct pe zonele cu probleme, legați-vă cu o fașă sterilă și lăsați-le să acționeze cel puțin 50 de minute. Repetați procedura cel puțin două zile, în funcție de cât de gravă este rana. De asemenea, urticaria, arsurile solare și chiar crizele de psoriazis se pot combate cu frunze de afin, numai că, în astfel de situații, e nevoie de patru-cinci zile de tratament. Aplicați frunzele după aceleași indicații, și dimineața și seara. Eventual, pentru o mai mare eficiență, zdrobiți-le înainte de utilizare, până devin zemoase. Tot în uz extern, cei care vor să scape de surplusul de grăsime din zona abdominală, pot face împachetări cu frunze de afin, cel puțin de două ori pe săptămână. Luați 10-20 de frunze verzi, aplicați-le pe burtă, apoi înfășurați-vă cu un prospop ușor umezit și stați așa 30-40 de minute. Este un remediu care se poate face timp îndelungat sau cât este nevoie.
Fierul din compoziția frunzelor de afin susține creșterea hemoglobinei și a concentrației de oxigen din sânge, stimulând sistemul imunitar și prevenirea infecțiilor virale
Fructele împiedică îmbătrânirea prematură a organismului
Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe, pentru că sunt bogate în antioxidanți, dar mai ales în vitamina C şi nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate sau sub formă de ceai. Afinele au activitate antibacteriană, ceea ce înseamnă că tratează flora patogenă intestinală și ajută la combaterea diareei. Conținutul ridicat de vitamina C susține organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, responsabili cu îmbătrânirea prematură a pielii, a sistemului osos și a corpului, în general. De aceea, este indicat să consumați frecvent fructele afinului, fie crude, uscate, fie sub formă de suc sau infuzate. De asemenea, afinele tratează candidoza bucală și aftele. Preparați un suc din afinele proaspete stoarse și faceți gargară de cel puțin două ori pe zi. După aceea, nu clătiți. Faceți tratamentul până când disconfortul dispare complet.