de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un studiu de dată recentă evidențiază puterea extraordinară a căpșunilor, care au capacitatea de a prelungi viața pacien- ților care suferă de una dintre cele mai grave afecțiuni neurodegenerative - boala Parkinson, pentru care nu există tratament.
Ţin la distanţă cancerul
Consumul unei porții de căpșuni la fiecare două zile poate prelungi viața pacienților cu Parkinson, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității Pennsylvania, din SUA. Acest efect se datorează antioxidanților pe care îi conțin aceste minunate fructe și care protejează celulele creierului și combat inflamațiile. Oamenii de știință au urmărit dietele a 1.250 de bolnavi de Parkinson, timp de trei decenii, și au constatat că pacienții care au consumat cel puțin 673 mg flavonoide pe zi, în medie (echivalentul unei porții de căpșuni) aveau cu 70% mai multe șanse să fie în viață la sfârșitul studiului. Mai mult, potrivit experților americani, chiar și doar trei porții de căpșuni pe săptămână aduc beneficii însemnate acestor bolnavi. De asemenea, aceiași antioxidanți din căpșuni susțin lupta împotriva radicalilor liberi şi previn efectul negativ al acestora asupra celulelor din corpul uman, prevenind astfel cancerul.
Sporesc imunitatea
Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C - o porţie de fructe conţine jumătate din doza zilnică recomandată. În aceste condiții, căpșunile sunt renumite pentru capacitatea de a spori imunitatea organismului. Totodată, consumul regulat al delicioaselor fructe previne cataracta, întrucât ochii necesită vitamina C pentru combaterea radicalilor liberi generaţi de expunerea la soare. De altfel, aceeași vitamina C din căpșuni ajută la producerea colagenului, esenţial în menţinerea elasticităţii şi a fermităţii pielii și a articulațiilor. Tot în dreptul căpșunilor specialiștii menționează proprietatea de a menține colesterolul în limite normale.
Reglează tranzitul intestinal
Căpşunile sunt bogate în fibre, ceea ce la nivelul organismului înseamnă o bună detoxificare, reglarea tranzitului intestinal și o digestie echilibrată. Dat fiind faptul că aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă de diferite grade de constipație, prezența fibrelor din căpșuni este de natură să rezolve pe cale naturală această problemă. În același timp, căpșunile sunt aliați delicioși în lupta cu kilogramele în plus - sunt sărace în calorii, sodiu şi zahăr, iar în ceea ce priveşte carbohidraţii, o porţie de fructe conţine mai puţini carbohidraţi decât o jumătate de felie de pâine. De asemenea, căpşunile sunt o importantă sursă de acid folic, esenţial în mod deosebit în primul trimestru de sarcină, când se dezvoltă sistemul nervos al copilului.
„Rezultatele cercetării noastre arată că dacă o persoană cu Parkinson adaugă câteva porții de căpșuni în dieta sa săptămânală, își poate prelungi viața“ (Xiang Gao, Universitatea Pennsylvania)
Tartă cu căpşuni
Ingrediente: aluat pentru tartă, 500 ml lapte, 4 gălbenușuri, 150 g zahăr, 50 g amidon, 1 baton de vanilie, 500 g căpșuni, 100 g jeleu de căpșuni.
Mod de preparare: se așază aluatul în forma de copt și se coace timp de 15 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius. Se pune la fiert laptele, alături de vanilie, se bat gălbenușurile într-un castron și se presară zahărul, apoi amidonul. Laptele se toarnă peste gălbenușuri, mixându-se până la obținerea unui amestec omogen. După răcirea completă a compoziției, aceasta se adaugă peste aluat. Se taie căpșunile în jumătăți și se ornează, se toarnă deasupra jeleul și se dă tarta la frigider pentru cel puțin o oră.