de Ştefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea
Unguraşul este una dintre buruienile care şi-a câştigat un loc de cinste între plantele cu proprietăţi curative extraordinare. Utilizată încă din Antichitate de primii învăţaţi care au descoperit tainele vindecării, unguraşul este considerat o minune a naturii. În scop medicinal se utilizează părţile aeriene, bogate în vitamine (A, C, E), în săruri minerale, principii amare, acizi, uleiuri volatile, tanin şi substanţe glicozide.
Vindecă anorexia
În remediile populare, frunzele de unguraş sunt considerate bază în tratamentul afecţiunilor ficatului, al durerilor de rinichi, şi al stărilor de ameţeală, dar mai ales al problemnelor de inimă, cum ar fi tahicardia şi, în general, bătăile neregulate ale inimii. Unguraşul are în compoziţie cantităţi impresionante de colina şi azotat de potasiu care au efecte deosebit de bune în cazul aritmiei cardiace. Astfel, dacă beţi câte trei ceşti cu ceai de unguraş pe zi, timp de 30 de zile, muşchiul inimii se va regenera, iar bătăile se vor regla. Se recomandă ceaiul în câte două-trei cure pe an, cu pauze de trei-patru săptămâni. Îl preparaţi din 20 g plantă, adăugată la 250 ml apă. Pentru întărirea inimii, indicată este tinctura de unguraş. Aveţi nevoie de 50 g plantă bine uscată şi mărunţită, 250 ml alcool de 70 de grade, care se lasă la macerat timp de două săptămâni. Apoi, se filtrează şi se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă. Se consumă câte 20-25 de picături, de trei ori pe zi, timp de 15 zile. Dacă nu vă place gustul, o puteţi dilua într-un pahar cu apă. De asemenea, tinctura stimulează pofta de mâncare şi vindecă anorexia. Se recomandă administrarea unei linguriţe cu tinctură, dimineaţa, pe stomacul gol, 25-30 de zile, în funcţie de gravitatea afecţiunii.
„Stinge” febra şi reglează temperatura corporală
În prezent, frunzele şi florile de unguraş sunt remediu pentru gripă, indigestie şi afecţiuni biliare, iar sărurile mierale, sodiu şi potasiu, împreună cu acidul marubic din compoziţia plantei ajută la scăderea temperaturii corporale, în cazul afecţiunilor virale, al bronşitelor şi al asteniei. Decoctul de unguraş face minuni în astfel de situaţii, mai ales dacă este combinat cu busuioc, pentru tratarea bronşitelor. Astfel că, puneţi la înmuiat 30 g unguraş, într-un vas de 400 ml apă, pentru şase-şapte zile. Apoi îl strecuraţi şi îl puneţi la fiert. Beţi o cană pe zi, de regulă seara, după masă, şapte, opt zile, fără pauză. Veţi scăpa de febră, de gripă şi de orice alt simptom asociat. Pentru tuse, puteţi combina unguraşul cu busuioc, în cantităţi egale, 20 g fiecare, la înmuiat în 450 ml apă, timp de şase zile. Strecuraţi şi puneţi lichidul la fiert. Beţi una, două căni pe zi, după masă.
Unguraşul este întrebuinţat în combaterea secreţiilor bronhice, ajută la eliminarea lor şi calmează stările de spasm în tusea convulsivă
Cicatrizează rănile
Tratamentele cu unguraş sunt apreciate de pacienţii cu reacţii adverse la antitermicele clasice alopate, iar studiile ştiinţifice au arătat că planta combate stările nervoase şi durerile de cap. Se face o infuzie mai concentrată, din două linguri cu plantă, la o cană cu apă, care, după ce s-a răcit, se aplică pe frunte sub formă de comprese. Vă va da o stare de linişte, de relaxare, iar durerea de cap va dispărea instant. Tot extern, se folosesc băile cu unguraş, extrem de utile în cazul unor boli de piele, în cicatrizarea rănilor, a ulceraţiilor învechite, având un puternic rol antiseptic.