de Simona Soare Ghișea şi Carmen Bădulescu
Regenerarea celulară reprezintă procesul de „reparare” a ţesuturilor şi organelor afectate de vârstă, boli sau leziuni. Organismul uman are uimitoarea capacitate de a-și regenera periodic țesutu- rile. Dacă învățăm să susținem acest proces, ne putem menține sănătatea până la o vârstă înaintată. Anumite plante medicinale joacă un rol benefic în acest sens. Care sunt acestea şi cum acţionează asupra întregului organism, aflaţi de la Ilona Tudor (medalion), specialist în fitoterapie şi nutriţie (www.remediinaturale.ro).
Acidoza şi toxicitatea crescută distrug țesuturile
- Ce presupune regenerarea celulară a organelor corpului?
- Pentru a înţelege cum regenerăm un organism afectat, trebuie mai întâi să înţelegem care sunt cauzele îmbolnăvirii sale. Principalele cauze sunt epuizarea genetică, starea de acidoză şi toxicitatea crescută. Detoxifierea este principalul mecanism de „curăţare” a organismului. Regenerarea celulară înseamnă înlăturarea cauzelor şi reconstrucţia ţesutului afectat, redând funcţionalitatea organelor şi întregului organism.
- Ce factori pot încetini acest proces?
- Condiţiile de viaţă, stresul, alimentaţia neadecvată, lipsa mişcării, lipsa somnului, poluarea și anumite medicamente de sinteză duc la instalarea unor dezechilibre în corp şi împiedică procesul de regenerare celulară. Astfel, apar bolile. Atunci când vorbim despre acidoză şi toxicitate crescută, ne referim la inflamaţie, congestie şi la distrugerea ţesuturilor, care conduc la apariţia diferitelor simptome. Dacă ne concentrăm pe simptom, doar ameliorăm o problemă.
„Detoxifierea ficatului este prima măsură care duce la refacerea pielii”
- Când şi cum se întâmplă procesul de regenerare a pielii?
- De pildă, în cazul unei leziuni minore, regenerarea pielii se realizează prin migrarea celulelor din profunzime către exterior. În tot acest timp, în profunzime, alte celule se divid pentru a lua locul celor migrate. Când rana este complet acoperită, migraţia încetează, iar celulele epidermice, care formează acum noul strat cutanat, se multiplică pentru a permite pielii să atingă grosimea optimă. Principalul organ responsabil de neutralizarea substanţelor chimice nocive provenite din exteriorul şi din interiorul oraganismului este ficatul. Acesta detoxifică şi regenerează, pentru a menţine organismul în parametrii optimi de funcţionare. Detoxifierea ficatului este prima măsură care duce la refacerea pielii. Printre suplimentele alimentare implicate în procesul de regenerare a pielii se numără coenzima Q10, vitamina C, vitamina E, Omega 3 și Omega 6, glutationul.
- Dacă pielea se regenerează constant, de ce rămân cicatrice?
- De regulă, acestea se formează atunci când pielea suferă o rană profundă. În acest caz, mecanismul de regenerare implică inflamaţia, creşterea vascularizaţiei zonei respective, activarea celulelor imunitare. Se formează un cheag de sânge la suprafaţa rănii, apoi o crustă ce acoperă rana. Tot procesul de regenerare a pielii are loc sub crustă. Pentru a-l intensifica, puteți suplimenta aportul de zinc, vitamina A, vitamina E, vitamina C, complexul de vitamine B (în special B6). Extern, puteți apela la geluri pe bază de aloe vera şi vitamina E, care reduc inflamaţia şi cicatricile.
Aloe vera sprijină producţia de colagen şi elastină
- Ce remedii naturiste pot fi de ajutor?
- Detoxifierea este mecanismul care stă la baza procesului de regenerare şi se realizează privind organismul în ansamblu, holistic, deoarece atunci când începem să curăţăm, trebuie să abordăm atât planul fizic, cât şi pe cel emoţional, mental şi spiritual. Remediile naturale redau vitalitatea organismului, intensifică eliminarea reziduurilor, îmbunătăţesc digestia, dau un aspect luminos şi sănătos pielii, redau claritatea în gândire, veselia şi pofta de viaţă. Aș vrea să subliniez importanța lucernei în procesul de regenerare a organismului. Aceasta conţine toate mineralele şi vitaminele cunoscute, enzime și molecule organice aproape identice hemoglobinei umane, favorizând procesul de regenerare celulară. Lucerna este bogată în vitamina U, care are un rol esențial în regenerarea mucoasei digestive. Şi aloe vera are efecte deosebite, curăţând intestinele. În plus, substanţele active din această plantă încetinesc schimbările degenerative şi stimulează producţia de colagen şi de elastină, care ajută la refacerea pielii. Renumit în medicina naturistă, armurariul contribuie la refacerea celulelor hepatice, eliminând toxinele din organism, care sunt procesate prin ficat.
- Ce alte plante sprijină procesul de regenerare celulară?
- Formulele medicinale care combină mai multe plante cu proprietăţi sinergice sunt deosebit de eficiente. Brusturele, usturoiul, turiţa-mare, păpădia, tătăneasa, mătasea de porumb, pelinul, sânzienele galbene și urzica sunt benefice în procesul de regenerare, având efect depurativ sangvin, decongestiv, diuretic. Acestea acționează ca un tonic general, drenor hepatic şi biliar, antiparazitar, vitaminizant, antianemic şi laxativ.
„O cură se întinde pe durata a trei sau patru săptămâni”
- Cum se administrează remediile fitoterapice?
- De obicei, formulele din plante destinate procesului de regenerare şi detoxifiere celulară se recomandă personalizat, în funcţie de patologia întâlnită, sub formă de sucuri, post alimentar, clisme, pulberi, suplimente alimentare. O cură cu plante se întinde pe durata a trei sau patru săptămâni şi acţionează asupra întregului organism (sistem digestiv, sânge şi limfă, vezică biliară, rinichi, articulaţii).
- Ce alte preparate naturale recomandați?
- Cura cu argilă, de exemplu, determină o curăţare a sângelui şi limfei, a tractului digestiv, precum şi o reglare hormonală, având acţiune benefică în afecţiuni hepato-biliare, digestive, respiratorii, endocrine, reumatismale, metabolice, cardiace. Cura cu argilă se face administrându-se intern trei doze pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, pentru o perioadă de trei săptămâni. După o pauză de șapte zile, cura se poate relua pentru alte trei săptămâni. Într-un pahar cu apă (preferabil alcalină şi ionizată), se pune o linguriţă cu pulbere de argilă, de seara până dimineaţa, când se agită şi se bea apa tulbure. Dimineaţa, se prepară amestecul pentru prânz, iar la prânz, amestecul pentru cină.
Evitaţi alimentele hiperprocesate
- Ce contraindicaţii au aceste remedii din plante?
- În afecțiuni precum cancerul, diabetul, ulcerul gastric, nu se poate administra orice protocol de detoxifiere şi regenerare celulară. De asemenea, sarcina şi alăptarea necesită o abordare particulară. În urma procesului de detoxifiere, în funcţie de cât de încărcat este organismul cu toxine, pot să apară aşa-zisele „simptome de detoxifiere”. Acestea constau în greţuri, vărsături, dureri de cap, ameţeli, paloare, transpiraţii urât mirositoare, diaree, erupţii cutanate. Sub supraveghere atentă, aceste simptome nu vor supune organismul unor neplăceri prea mari.
- În ce constă dieta care susține procesul de regenerare celulară, menținând sănătatea și tinerețea cât mai mult timp?
- Dieta recomandată în procesul de regenerare celulară este una de tip alcalin. Carnea şi preparatele din carne, afumăturile, laptele şi produsele lactate, cafeaua, băuturile alcoolice, dulciurile, produsele de patiserie, murăturile, margarina, conservele, alimentele prăjite și/sau arse, alimentele rafinate şi hiperprocesate se găsesc pe lista alimentelor care trebuie evitate. Este indicat consumul de legume proaspete sau fierte (în sucuri, salate, supe), de mei, hrişcă, orez integral, cartofi copţi în coajă la cuptor, fructe, ceaiuri.