de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta
Rășina de smirnă este folosită de mulți ani în terapia naturistă, având proprietăți cunoscute, studiate și confirmate pe cale științifică încă din vechime. Și azi unele studii atestă capacitatea extraordinară a smirnei în combaterea numeroaselor afecțiuni, printre care și cancerul. Rășina de smirnă se folosește sub formă de infuzie, tinctură ori fumigații.
Alungă durerile de cap
Rășina de smirnă conține două clase de compuși activi care o fac să fie extrem de eficientă ca și tratament pentru imunitate. Studiile au arătat că aceștia au puterea să protejeze organismul uman împotriva daunelor celulare și a formării bolilor cronice și că au un efect protector asupra tractului intestinal. De asemenea, combate durerile, în special cele de cap și de stomac, având capacitatea de a proteja membrana intestinelor, vindecă unele boli de plămâni, calmează frisoanele și iritațiile. Preparați o infuzie din 20 g rășină de smirnă adăugate la o cană cu apă clocotită (200-250 ml). Acoperiți o jumătate de oră. Smirna își va lăsa în apă aroma și o parte dintre proprietățile sale terapeutice. Beți câte două-trei căni pe zi, dacă aveți indigestie, cu 20 de minute înainte de masă. De asemenea, pentru afecțiunile plămânilor, faceți o cură de zece zile cu infuzie din rășină de smirnă, pe care o administrați dimineață și seara, iar dacă aveți dureri de cap sau frisoane, puteți face inhalații, o linguriță cu rășină zobită sau 2-3 bobițe de smirnă puse într-un vas cu 300 ml apă, ori de câte ori aveți probleme.
Ţine la distanţă cancerul
Folosită în cantități corecte, rășina de smirnă combate înmulțirea celulelor canceroase în special în cazul celor ginecologice, de piele și de sân. Se recomandă tinctura, care se prepară prin dezvoltarea a 25-30 g rășină în 100 g alcool de 90 de grade, într-un vas, sticlă sau borcan, care se închide ermetic și, după zece zile, filtrați lichidul și păstrați-l la rece, în recipiente de culoare închisă. Ca tratament, luați câte o linguriță cu soluție în fiecare dimineață înainte de micul dejun, timp de două săptămâni. Pentru problemele de natură ginecologice, puteți folosi tinctura și în uz extern. Puneți 2-3 picături de tinctură în palme și masați-vă zona abdominală atunci când aveți dureri, inclusiv pentru cele menstruale. Cura cu tinctură este benefică și în eliminarea pietrelor de la rinichi și de la fiere. Calculii se vor topi și se vor elimina în soluție prin urină, fără nicio durere. Ideal ar fi ca tratamentul să se facă o săptămână, iar după șase luni, să se repete pentru a nu se mai ajunge în situația de a se forma iarăși oxalat de calciu. Rășina de smirnă sub formă de tinctură face minuni și în caz de tuse productivă și bronșită. Luați câte o linguriță cu soluție, dizolvată într-o jumătate de pahar cu apă, de două ori pe zi, după masă.
Pont.Rășina de smirnă protejează și vindecă organismul de colită ulcerativă. Studiile efectuate au reușit să descopere că este folositoare împotriva a trei tipuri de colită.
Încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii
Extern, se folosește uleiul de rășină de smirnă pentru vindecarea rănilor și a inflmațiilor de la nivelul pielii. În plus, utilizat frecvent, acesta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a țesutului. Puneți într-un vas două lingurițe cu rășină de smirnă, peste care adăugați 50 ml ulei de măsline. Lăsați la macerat o săptămână, apoi îl puteți folosi pentru problemele dumneavoastră. Aplicați uleiul de rășină de smirnă pe față, gât și decolteu o dată la două seri, timp de o lună, și repetați după alte 30 de zile de pauză.