Main menu

header

874 7 2de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Hameiul este cunoscut și prețuit încă din Antichitate, pentru multiple proprietăți, printre care beneficiile aduse sănătății sunt considerate cele mai importante.

Atenuează simptomele menopauzei

Prin tradiție, hameiul este utilizat ca remediu medicinal împotriva reumatismului, a infecțiilor urinare sau ca sedativ. Cercetările științifice internaționale au pus în evidență faptul că hameiul îmbunătățește calitatea somnului fără a produce efecte secundare. De asemenea, potrivit literaturii de specialitate, hameiul a demonstrat proprietatea de a atenua simptomele menopauzei - bufeuri, transpiraţie excesivă nocturnă, insomnie, palpitaţii, iritabilitate - fără a avea efectele adverse ale tratamentului hormonal. În același timp, planta previne pierderea de masă osoasă asociată cu această perioadă din viața femeilor. De asemenea, potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, extractul de hamei are acțiune împotriva coagulării sângelui, prevenind tromboza venoasă și arterială.

Remediu pentru Candida

Potrivit rezultatelor unor studii extinse, lăstarii de hamei conțin o serie de compuși, printre care kaemferolul şi quercitina, care au efect împotriva acțiunii radicalilor liberi asupra organismului, ceea ce se traduce prin întârzierea îmbătrânirii și prevenirea instalării unor afecțiuni cronice. Printre acestea se remarcă acțiunea plantei împotriva cancerului. Potrivit oamenilor de știință, prenilflavonoidele din hamei pot inhiba proliferarea cancerului de sân, de colon, ovarian şi de prostată. Totodată, hameiul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru acțiunea sa antibacteriană și antifungică, preparatele pe bază de plantă fiind de ajutor în cazuri de infecții cu Candida, Trichophyton, Fusarium sau Mucor.

Hameiul creşte volumul sucului gastric fără a afecta aciditatea stomacului, fiind recomandat pentru ameliorarea digestiei