de Roxana-Ioana Ancuța
Cu toții ne dorim să fim relaxați, senini, detensionați și să avem parte de momente, influențe și energii pozitive. Ceea ce nu este, întotdeauna, ușor de îndeplinit. Dacă simțiți că trebuie să vă reîmprospătați starea de spirit și nu ați reușit prin diversele metode pe care le-ați încercat, aflați că uleiurile esențiale v-ar putea veni în ajutor în străduința pentru înlăturare a energiilor negative. Și, Slavă Domnului, există foarte multe astfel de uleiuri ale căror arome și proprietăți pot avea un impact profund asupra energiei care ne înconjoară și asupra stării noastre psihice. Predecesorii noștri utilizau uleiurile naturale pentru îngrijirea personală, în tratamente de înfrumusețare (masaj, parfumuri, băi aromatice), în scop terapeutic sau pentru diverse ceremonii religioase (ritua- luri de căsătorie, înmormântare). Așadar, ele nu reprezintă un capriciu.
Lavanda induce un somn liniştitor
Aroma uleiului de lavandă are un efect deosebit de calmant asupra sistemului nervos și a stării mentale. Pentru un somn liniștitor, puteți recurge înainte de culcare la un masaj facial folosind ulei de lavandă. De asemenea, vă puteți unge încheieturile mâinilor sau tâmplelor cu câteva picături din acest ulei sau pur și simplu pulverizați în dormitor sau pe lenjeria patului o esență pe bază de lavandă.
Menta reechilibrează starea mentală
Dacă vă simțiți copleșiti de gânduri negative, tulburătoare, dacă sunteți stresați și aveți o stare, în general, proastă, uleiul de mentă vă poate ajuta să vă reveniți și să reechilibrați starea mentală. Un studiu din 2019, în urma căruia s-au analizat efectele aromoterapiei cu uleiul de mentă, a concluzionat că acesta poate „atenua” sentimentele de durere și stările de anxietate și îndepărtează acele vibrații negative care ar putea atrage boli sau suferințe, acasă ori la birou.
Arborele de ceai curăță aerul
Energia proastă nu este cauzată doar de situațiile stresante cu care ne confruntăm sau de anumite sentimente și gânduri care ne dau târcoale. Ea poate exista chiar și în aer, mai exact în diverși germeni, viruși sau bacterii. Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și ajută la curățarea și purificarea mediului, combătând infecțiile.
Portocala dulce diminuează simptomele depresiei
În urma unui studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine s-a consemnat faptul că uleiul natural de portocale a avut efecte vizibile asupra participanților la experimentul respec- tiv. Mai exact, cei care au inhalat ulei esențial de portocale dulci nu au prezentat nicio creștere a anxietății ori tensiunii în situații mai solicitante. De asemenea, printre beneficiile emoționale ale acestuia se numără și reducerea stresului și a stărilor depresive.
Uleiul de bergamotă luptă cu oboseala
Energie negativă înseamnă, printre multe altele, și lipsa poftei de viață. Un studiu din 2015 a arătat că uleiul esențial de bergamotă poate scădea nivelurile de cortizol din salivă. Cortizolul este denumit și hormonul stresului. De asemenea, combate stările de moleșeală și alungă somnolența.
Eucaliptul purifică mediul în care vă aflați
Uleiul de eucalipt poate purifica mediul în care vă aflați de energie psihică negativă, mai ales dacă în acest mediu au existat dispute verbale puternice sau chiar fizice.
Cel de lămâie alungă letargia
Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale de citrice care ajută la însuflețirea stării de spirit și care ne induce creșterea motivației. S-a demonstrat că îmbunătățește productivitatea în diverse medii de lucru, stimulează memoria, concentrarea și dezvoltă o stare de bine. Promovează relaxarea, elimină anxietatea și senzațiile de greață.
Salvia stimulează starea de bine
Indienii din America de Nord folosesc fumul de salvie pentru curățarea energetică, iar grecii și romanii descoperiseră că acesta stimula acuitatea mentală și aducea înțelepciune. Studiile spun că salvia funcționează eficient și pentru curățarea bacteriilor din aer. De asemenea, elimină și ioni negativi care, odată cu eliberarea lor, contribuie la menținerea unei stări mentale mai bune.
Rozmarinul are efect tonic asupra corpului
Este unul dintre cele mai revigorante arome cu efect tonic asupra stării noastre psihice. Îmbunătățește funcția creierului și ajută la concentrare. Studiile au demonstrat că inhalarea uleiului de rozmarin previne și încetinește descompunerea acetilcolinei, substanță aflată în creier care exercită importante funcții asupra gândirii, concentrării și memoriei. Uleiul de rozmarin, prin simpla mirosire a lui, diminuează semnificativ stările de stres și reduce anxietatea. Este energizant natural mental și fizic.
Ylang-ylang sporește stima de sine
Deseori ne lăsăm copleșiți de gânduri negative, stări depresive, de sentimente de furie în urma cărora ne vedem pe noi înșine ca fiind insuficient de buni, insuficient de potriviți pentru cineva sau pentru o activitate anume. Un studiu din 2014 a arătat că uleiul de ylang-ylang poate ajuta în acest sens, stimulând sentimentele de stimă de sine.
Modalităţi de a le folosi
Cea mai simplă modalitate este să deschideți pur și simplu recipientul în care se află uleiul și să-l mirosiți, să îl inhalați. O altă modalitate este să puneți câteva picături din uleiul esențial dorit pe o bucată de material și să o țineți aproape de față, inspirând profund. Există aparate (difuzoare) pentru aromoterapie cu ajutorul cărora uleiul esențial este distribuit în aerul încăperii în care vă aflați. Pot fi aplicate și pe piele, în diverse zone de pe corp. Pe frunte și tâmple, gât, piept, abdomen, tălpi, picioare, brațe, încheieturile mâinilor. Se pot adăuga câteva picături de ulei natural chiar și în apa din cadă. Sau pe un prosop înmuiat în apă caldă și apoi aplicat pe zona de corp dorită, în crema de față ori loțiunea de corp pe care le folosiți în mod obișnuit.
Pot fi diluate cu un ulei purtător neutru
În funcție de gradul de concentrație și de textură, unele uleiuri esențiale este indicat a fi diluate cu un ulei purtător neutru (uleiul de jojoba, de nucă de cocos ori de migdale dulci), scopul fiind acela de a preveni iritarea pielii. Astfel, pentru bebeluși - se combină o lingură cu ulei purtător cu o singură picătură de ulei esențial. Pentru copii - într-o linguriță cu ulei purtător se adaugă o picătură de ulei esențial. Pentru adulți - se amestecă între 4 și 6 picături de ulei esențial într-o linguriță de ulei purtător. Amestecul obținut se aplică pe partea corporală dorită prin mișcări circulare care ajută la o absorbție mai rapidă în piele a uleiului.