de Ștefania Băcanu şi Mihaela Cotîrnea
Scoruşul de munte este un arbore bogat în vitaminele C, P, K, caroten, acizi organici, pigmenți și săruri minerale precum potasiu, fosfor, iod, calciu, fier, magneziu și zinc, substanțe care participă la procesul hematopoiezei şi la alte procese din organism. Tocmai de aceea, scoruşul este cunoscut încă din timpuri străvechi, grație proprietăţilor terapeutice. Se folosesc fructele și frunzele sub formă de infuzie, extract și tinctură.
Protecţie împotriva razelor Roentgen
Pe vremuri, fructele scorușului erau întrebuinţate ca diuretic şi hemostatic, iar cu sucul proaspăt se trata dizenteria. Astăzi, arborele este folosit pentru creșterea imunității, ajută la buna funcționare a vezicii biliare, la tratarea reumatismului și a afecţiunilor hepatice. Preparați o infuzie din 20-25 g fructe uscate și 300 ml apă fiartă. Acoperiți vasul pentru 15 minute, apoi consumați lichidul îndulcit cu o linguriță cu miere. Aveți nevoie de trei căni pe zi, pe care să le beți între mese, timp de o săptămână. În cazul problemelor hepatice, faceți câte patru cure pe an, cu pauză de 60 de zile între ele. De asemenea, infuzia din scorușul de munte stopează diareea, calmează tusea, inflamațiile și iritațiile de la nivelul gâtului. Consumați seara câte o cană, înainte de culcare. În ceea ce privește fructele crude, acestea servesc ca protecţie pentru organism împotriva razelor Roentgen, deoarece componentul principal al acestora îl constituie pectinele în combinație cu acizii organici şi glucidele care leagă toxinele formate în intestine şi le elimină din organism.
Reglează tensiunea
Scoruşul de munte îmbogăţeşte dieta bolnavilor de diabet şi a celor care se confruntă cu obezitatea. Îmbinarea rară a vitaminelor C şi P permite arborelui să fie folosit pentru profilaxia şi tratamentul arteriosclerozei, al sistemului nervos și al hipertensiunii. Se recomandă în cazuri de constipaţii cronice, însoţite de afecţiuni ale căilor biliare. În astfel de situații, se recomandă tinctura. Puneți 50 g fruncte crude într-un vas cu capac și turnați peste ele 350 ml alcool de 40 de grade. Închideți recipientul și aşezați-l într-un loc răcoros pentru următoarele șapte zile. După această perioadă, tinctura este gata preparată, strecurați-o și folosiți-o în fiecare zi, dimineața, după micul dejun, timp de 20 de zile. Pentru pacienții care au suferit atacuri vasculare și au nevoie de susținere a sistemului nervos, cura se repetă după o lună de pauză. Tot pentru afecțiuni neurologice se recomandă și pasta din fructele coapte. Luați 500 g scoruș de munte și pasați-l în blender, până se transformă în pastă. Consumați câte o linguriță pe zi, de preferat dimineața, 10-12 zile, iar dacă vă confruntați cu migrene puternice, ar putea fi remediul perfect.
Infuzia din fructe uscate se foloseşte pentru spălături ale cavităţii bucale în cazul unor afecţiuni ale gingiilor sau al durerilor acute de dinţi
Împiedică îmbătrânirea prematură
Consumul regulat de scoruș susține organismul să lupte împotriva efectelor nocive, fiind un bun adjuvant în procesul de întârziere a îmbătrânirii. Este recomandat inclusiv sportivilor, pentru că sporește rezistența la efort și ajută organismul să se refacă mai repede după antrenament. Specialiștii recomandă extractul din scorușul de munte. Puneți într-un vas 20 g frunze și 20 g fructe uscate, peste care turnaţi 400 ml apă rece. Lăsați la macerat trei zile, apoi puneți soluția la fiert. Dați într-un clocot, strecurați și beți lichidul obținut, în fiecare seară, după masă, timp de șapte zile.