Main menu

header

877 7 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu

Ca și fructele, frunzele de alun au o valoare calorică și nutritivă apropiată de cea a cărnii, dar mult mai digerabile și cu o toxicitate mult mai mică. În plus, sunt foarte bogate în vitamine A, B1, B2 și C, dar și fier, fosfor, potasiu și calciu. Frunzele se recoltează în lunile iunie-iulie, când sunt încă tinere. Se usucă și se consumă sub formă de infuzie, ceai sau cataplasmă.

Reface organismul după activități sportive solicitante

Intern, frunzele de alun au efect depurativ pentru sânge, ajută la creșterea și dezvoltarea organismului, tratează litiaza urinară, tenia și chiar diabetul. Se recomandă infuzia, preparată dintr-o linguriță cu frunze de alun uscate, adăugate la 250 ml apă fiartă. Beți câte două căni pe zi, dimineața și seara, timp de două săptămâni sau în cure de câte șapte zile, cu pauză între ele. Consumul de infuzie ajută și la colici, afecțiuni circulatorii și la hipertensiune arterială. În plus, un consum regulat, sprijină organismul și îl susține să se refacă mai repede în urma unor afecțiuni, cum ar fi depresia, atacul cerebral, dar și după activități sportive solicitante.

Dispar dermatitele și plăgile atone

Frunzele de alun se folosesc și în uz extern pentru tratarea mai multor afecțiuni cutanate, cum ar fi dermatitele, plăgile atone, ulcere, dar mai ales varicele. Pentru persoanele care se confruntă cu vene umflate, cataplasma cu funze de alun este de mare ajutor. Luați două-trei frunze verzi, de dimensiuni mai mari, zdrobiți-le și aplicați-le pe membrele inferioare, atunci când vă dor sau când le simțiți umflate. Legați-le cu o fașă și lăsați-le să acționeze cel puțin o oră. De asemenea, puteți face spălături locale cu ceai preparat din frunze uscate. Ceaiul este indicat și pentru cei care se confruntă cu ruperea și căderea părului. Clătiți-vă, după fiecare spălare cu o soluție preparată din 40-50 g plantă, adăugată la 1,5 litri de apă, cel puțin o lună, și reluați după o pauză de alte 30 de zile. De reținut, dați ceaiul în două clocote pentru a fi mai concentrat.