Main menu

header

de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Verdețurile și ciorbele preparare din legume sunt indicate spre consum cât mai des, indiferent de anotimp, pentru că sunt bogate în vitamine, în nutrienți, iar unele ierburi au și proprietăți vindecătoare. De regulă, se administrează sub formă de ceai, dar există și plante care pot fi bază în preparare diferitelor mâncăruri, cum sunt supele.

Aport de vitamine

Ierburile au multiple proprietăți vindecătoare, iar pentru preparatul pe care vi-l propunem, ne-am gândit la salata verde, la lipicioasă și la urzici, chiar și uscate. Rezultatul va fi o gustare extrem de delicioasă, ușoară, de vară, dar și detoxifiantă, revitalizantă, care stimulează digestia și aduce organismului un aport considerabil de vitamine. Se prepară precum orice altă supă, cu o bază de legume din morcov, ceapă, țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel și ardei. Cantitățile le stabiliți singuri, în funcție de câte porții vreți să faceți. Când supa de legume este pe jumătate fiartă, se adaugă o lingură cu suc de roșii, una cu ulei, un praf de sare și câteva paste făinoase, dacă doriți. Tăiați, apoi, frunzele de salată, urzicile și lipicioasa și, când supa e aproape gata, adăugați verdeața. Mai dați într-un clocot și opriți focul.

Variantă excelentă în caz de constipație

Pe lângă efectul de potolire a foamei, acest borș verde stimulează digestia și tratează constipația. Urzica are efectul hipoglicemiant, tocmai de aceea, de multe ori, este inclusă în tratamentele pe bază de plante al bolnavilor de diabet. În terapia populară, lipicioasa este recomandată femeilor diagnosticate cu cancer uterin și bărbaților care au probleme cu prostata sau cu stomacul. De asemenea, atât lipicioasa, cât și urzica au efect antitumoral, un motiv în plus ca acest borș să fie recomandat cel puțin o dată pe lună. De reținut că, atunci când preparați borșul, aveți grijă să nu fierbeți prea mult timp ierburile, maximum 30 de minute, pentru că, altfel, acestea își pierd din proprietăți, iar uleiurile volatile conținute de urzici, se evaporă.