de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă asociată cel mai adesea cu efectul euforic pe care îl poate avea asupra pisicilor, de unde își trage și numele popular, iarba-mâței are și o serie de beneficii pentru starea de sănătate a organismului uman.
Relaxează tensiunea care cauzează migrenele
Iarba-mâței este o plantă medicinală care a fost utilizată încă de pe vremea romanilor, iar nativii americani au păstrat până în ziua de azi acest vindecător pe lista terapiilor naturiste. Toate acestea pentru că planta este „rudă” cu menta și conține anumiți compuși benefici pentru organism. Prin tradiție, iarba-mâței este de mare ajutor în cazurile de insomnie, cercetările atestând faptul că acest efect este generat de valepotriați, substanțe cu efect sedativ care se regăsesc și în valeriană. Pe de altă parte, planta ajută la relaxarea tensiunii care cauzează migrenele. Iarba-mâței figurează în diverse amestecuri naturiste destinate inducerii unui somn odihnitor, care se găsesc la magazinele cu profil naturist. Efectele calmante pe care le are iarba-mâței merg până la combaterea tulburărilor nervoase, a stresului și anxietății. Mai mult, prin intermediul compușilor pe care îi conține, planta face parte din diverse formule naturiste care ajută la calmarea hiperactivității copiilor, notează healthline.com. De asemenea, o altă utilizare medicinală tradițională a ierbii-mâței este în cazurile de răceală. Combinată cu lemn-dulce, această plantă este adesea folosită ca remediu natural pentru tuse și dureri în gât, întrucât induce transpirația. Iarba-mâței se administrează sub formă de ceai, preparat din una-două lingurițe cu plantă uscată, peste care se toarnă o cană cu apă. Se lasă lichidul la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se consumă.
Vindecă rănile
Plantă cu proprietăți antispastice, iarba-mâței conferă beneficii certe în calmarea indigestiei și a crampelor intestinale, iar prin acțiunea carminativă, diminuează gazele și este de folos în constipație și balonare. Totodată, proprietățile antiinflamatorii ale plantei o recomandă pentru atenuarea acceselor de gută, artrită și dureri musculare. Extern, calitățile antiseptice fac din iarba-mâței un remediu pentru tratarea infecțiilor pielii și accelerarea vindecării rănilor și tăieturilor. Planta este disponibilă ca extract și poate fi utilizată prin adăugarea în apa de baie.
PONT. Iarba-mâței are proprietăți antispastice și bronhodilatatoare, care recomandă planta în crizele de astm.