de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
Florile cenușoarei, de un galben aprins, care cresc peste tot, sunt adevărate medicamente naturale și printre cele mai accesibile dintre plantele naturiste. Acest „doctor al naturii” a demonstrat, în urma unor studii extinse, că are proprietăţi terapeutice deosebite.
Împiedică acumularea toxinelor
Hipocrate, Plinius, Avicena sunt printre pionerii medicinei care au introdus cenușoara în tratamentele naturiste. Substanţele chimice care abundă în această plantă o fac una dintre cele mai vestite opțiuni naturiste în cazuri de afecțiuni respiratorii. Pentru că are efecte secretolitice puternice, cenușoara ajută la fluidizarea secreţiilor, care devin mai uşor de eliminat, și cicatrizează arborele bronşic afectat de boală. De asemenea, planta este eficientă împotriva laringitei, faringitei sau pleureziei. În același timp, cenușoara are şi un efect diuretic deosebit, fapt ce împiedică acumularea substanţelor toxice în organism. Infuzia de cenușoară se prepară din flori, frunze şi rizomi uscaţi. În 300 ml apă clocotită se pun 10 g plantă uscată. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat pentru zece minute, după care se strecoară. Infuzia se îndulceşte cu miere şi se serveşte când ajunge la temperatura camerei.
Stimulează apetitul
Cenușoara conţine tanin, faimoasă substanţă cu efect antiinflamator şi cicatrizant. Numeroase studii au demonstrat că efectul puternic antiinflamator al cenușoarei poate fi resimţit de persoanele care suferă de sindromul picioarelor umflate sau de dureri articulare. Una dintre cele mai uzitate formule este tinctura de plantă, care se obţine prin amestecarea a 100 g flori şi rizomi cu 100 ml alcool alimentar. Amestecul se pune la întuneric pentru două săptămâni, apoi se filtrează. Se consumă 20-25 de picături, înainte de mesele principale. Totodată, cenușoara este redutabilă pe linia tratării afecțiunilor gastrice - stimulează apetitul, îmbunătățește funcţia digestivă, reduce inflamaţiile gastrice şi atenuează durerile stomacale. Frunzele proaspete se trec prin storcătorul de fructe, iar lichidul obţinut se consumă pentru refacerea funcției stomacului, remineralizarea organismului şi fortificarea sistemului imunitar.
SFAT. Cenușoara, folosită extern sub formă de cataplasme, ajută la cicatrizarea şi vindecarea rapidă a leziunilor cutanate.