Main menu

header

879 9 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Primăvara nu ar fi niciodată la fel dacă din peisaj ar lipsi vreodată minunatul liliac. Arbore spectaculos, extrem de iubit în toate părțile lumii în care încântă cu florile sale, acest vindecător oferă oamenilor numeroase beneficii pentru sănătate sau pentru tratarea unor boli.

Util în febră

Prezent în multe locuri ale lumii cu o mulțime de specii, una mai frumoasă decât cealaltă, liliacul are, potrivit cercetătorilor, puteri vindecătoare redutabile. De altfel, arborele este omniprezent în medicina tradițională din multe țări. De pildă, în Italia este utilizat de secole ca astringent, iar floarea macerată în ulei este folosită pentru a calma pielea. Scoarța, fructele și frunzele de liliac sunt zdrobite și fierte în apă, fiind apoi utilizate ca tonic în Bulgaria. Chiar și copiii mestecă frunze de liliac atunci când îi dor dinții. De-a lungul timpului, grație unor proprietăți de dezinfectant, liliacul a fost folosit împotriva paraziților intestinali și a stărilor febrile, precum și pentru a trata difteria.

Remediu excelent pentru crampe menstruale

Oamenii de știință au confirmat, prin cercetări riguroase, capacitatea liliacului de a fi foarte eficient pe direcția unor afecțiuni oculare. Dacă în trecut planta era utilizată pentru prevenirea cataractei, astăzi medicina alternativă consideră preparatele pe bază de plantă aliați împotriva glaucomului. Se folosesc compresele îmbibate în infuzie de flori de liliac, care reglează tensiunea arterială, glaucomul fiind în strânsă legătură cu creşterea fluxului sangvin în globul ocular. De asemenea, liliacul este util în cazuri de degenerescență maculară, întrucât petalele acestor flori conțin luteină, substanță care susține vederea. Pe de altă parte, liliacul de California este considerat „un remediu excelent pentru crampe menstruale, sângerări nazale și ulcere vechi, precum și împotriva rupturilor capilare generate de tuse sau vărsături”, notează healthbenefitstimes.com.

Liliacul tratează cu succes numeroase afecțiuni externe - erupții cutanate, arsuri solare, tăieturi, zgârieturi, degerături, arsuri, răni superficiale

Parfumatul liliac este foarte eficient în combaterea multor afecţiuni

Atenuează suferinţele articulare

Preparatele pe bază de liliac s-au dovedit de-a lungul timpului eficiente în cazuri de insuficiență coronariană sau pentru susținerea sistemului cardiovascular după un infarct. S-a demonstrat că planta favorizează vasodilataţia arterelor, ducând la creşterea irigaţiei sangvine cardiace. Se poate administra ceaiul din muguri de liliac, care se procură din magazinele cu profil naturist. Se pun două linguri cu muguri de liliac, uscați și mărunțiți, într-o cană cu apă fierbinte, apoi amestecul se așază pe baie de aburi timp de 15 minute. Se strecoară, se aduce la volumul inițial cu puțină apă și se consumă câte o lingură cu infuzie, de trei ori pe zi. Totodată, liliacul este faimos pentru capacitatea de a atenua suferințele articulare - artrită, reumatism, gută. Se poate utiliza sub formă de tinctură, preparată astfel: la 500 ml alcool de 40 de grade se pune un pumn cu flori de liliac şi se lasă la macerat trei săptămâni, la întuneric, agitând zilnic. La final, se filtrează şi se storc bine florile în lichid. Se diluează 30 de picături de tinctură în 50 ml apă şi se bea de trei ori pe zi, înainte de mese, timp de trei luni.