Main menu

header

879 7 1de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Una dintre cele mai iubite și mai populare plante, floarea-miresei, este în același timp un vindecător surprinzător. Alături de simbolistica sa de floare a purității, a copiilor și a limbajului iubirii, planta tratează cu succes numeroase afecțiuni și continuă să releve oamenilor de știință noi proprietăți.

Elimină stresul oxidativ

Floarea-miresei este un remarcabil antioxidant, ajutând la eliminarea radicalilor liberi generați de poluare și de stilul de viață nesănătos, precum și a stresului oxidativ. Planta se poate administra sub formă de tinctură, care se găsește la magazinele cu profil naturist sau se poate prepara acasă, astfel: într-o sticlă se pun 250 ml alcool alimentar de 70 de grade şi 50 g rădăcină mărunţită de floarea-miresei. Se lasă lichidul la macerat două săptămâni, agitând zilnic, apoi se strecoară. Se administrează câte 5-10 ml pe zi, diluată cu apă. Totodată, planta are și un efect antiinflamator demonstrat, fiind astfel de ajutor în dureri articulare și alte tipuri de suferințe cronice care au la bază inflamațiile. Planta se poate folosi sub formă de extract, în dozele recomandate de specialist.

Sporeşte eficiența medicamentelor anticancer

Unul dintre cele mai importante beneficii ale plantei floarea-miresei este acțiunea sa anticancer. În principal extractul de plantă este renumit pentru capacitatea de a preveni apariția tumorilor, iar în caz de boală deja instalată există studii care au pus în evidență faptul că floarea-miresei poate crește spectaculos eficiența medicamentelor specifice și că saponinele extrase din plantă au capacitatea de a descompune membrana celulelor canceroase, potrivit dailymail.co.uk. De altfel, efectul uimitor al plantei în acest tip de afecțiune este suplimentat de stimularea regenerării celulare și favorizarea rezistenței sporite a organismului în fața bolii.

Reglează colesterolul

Potrivit unor studii de specialitate, floarea-miresei se remarcă prin capacitatea de a îmbunătăți circulația sangvină și, pe cale de consecință, susține oxigenarea organelor interne și buna funcționare a creierului, notează drhealthbenefits.com. Un alt efect al tratamentului cu această plantă, care se administrează la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, este gestionarea nivelului de colesterol din sânge și, ca urmare, menținerea în bună stare de funcționare a întregului sistem cardiovascular. Cu atât mai mult cu cât un alt avantaj al consumului de extract de floarea-miresei este scăderea tensiunii arteriale. În același timp, vitaminele și mineralele din floarea-miresei stimulează formarea de celule roșii din sânge, prevenind astfel anemia. De altfel, această proprietate remarcabilă a plantei de împrospătare a fluxului sangvin este comparată de mulți oameni de știință cu donarea regulată de sânge.

Extractul de floarea-miresei poate elimina toxinele de la nivelul ficatului

Favorizează un somn odihnitor

Una dintre cele mai bune metode de detoxificare este extractul de floarea-miresei, care se găsește sub formă de comprimate în magazinele de specialitate. Totodată, floarea-miresei este un excelent calmant al sistemului nervos, inducând o stare de relaxare și favorizând un somn odihnitor. De asemenea, extern, decoctul de floarea-miresei, preparat din o linguriţă cu rădăcină mărunţită de plantă macerată opt ore într-o cană cu apă, este deosebit de util, sub formă de gargară, împotriva faringitei granulare, inflamație a mucoasei gâtului însoțită de acumularea de țesut în granule mari.