de Carmen Ciripoiu şi Flori Pintea
Potrivit legendei, cimbrul, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale, ar fi apărut din lacrimile Elenei din Troia, cea mai frumoasă dintre muritoarele vremii, care a suferit cumplit atunci când a fost răpită și despărțită de iubitul ei, Paris. Tot ce trebuie să știți despre această plantă și virtuțiile incredibile pe care le are asupra sănătății, aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol.
„Tinctura întărește organismul și dă rezistență fizică”
- Dincolo de condimentul care dă un gust inconfundabil mâncărurilor, cimbrul este şi o veritabilă plantă de leac. Când a început să fie cunoscut ca remediu împotriva bolilor?
- Încă de pe vremea vechilor egipteni. De altfel, planta a apărut în scrierile din „Papirusul Erbes”, care datează din anul 1500 î.Hr. În Antichitate, ceaiul de cimbru a fost utilizat pentru problemele aparatului respirator, creșterea imunității, dar și ca energizant. În Evul Mediu, arabii au început să fabrice uleiul de cimbru pe care l-au folosit în combaterea ciumei, holerei, tuberculozei pulmonare, a frigurilor galbene, dar și contra sifilisului sau a dizenteriei. Acesta este extrem de valoros atât datorită fitonutrienților pe care-i conține, dar și a vitaminelor C și A, fier, magneziu, mangan, uleiuri esențiale, luteină și multe altele. Aceste elemente fac din cimbru un excepțional antiseptic, antispastic, expectorant, stimulant și diuretic, carminativ. De asemenea, favorizează expulzarea gazelor intestinale și stimulează secreţia de bilă a ficatului. S-a demonstrat că bacteriile nu pot dezvolta rezistență la uleiul de cimbru, așa cum o fac în cazul antibioticelor de sinteză, grație acestor componente care fac imposibilă o adaptare a microorganismelor.
- Am intrat în al treilea an în care încercăm să învingem coronavirusul și încă mai avem de tras. Poate ajuta cimbrul în această boală greu de vindecat?
- Tinctura de cimbru este foarte bună în răceală şi gripă și ajută nu doar la ameliorarea simptomelor neplăcute, ci şi la întărirea organismului. Așa că este de folos în multe tipuri de viruşi. În plus, tinctura de cimbru sprijină o persoană și când nu are poftă de mâncare, stimulând apetitul și oferind putere și rezistență fizică. Majoritatea persoanelor cu coronavirus tușesc și pot beneficia în acest sens de ajutorul pulberii de cimbru. Preparatul se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a părților aeriene ale plantei. Se consumă o linguriță rasă, de trei ori pe zi, timp de o lună în bronșită cronică, tuse productivă și tuse convulsivă. Ca remediu de urgență, se beau câteva înghițituri de infuzie fierbinte de cimbru, care are efecte bronhodilatatoare, expectorante și calmante rapide. Preparatul se obține prin opărirea unei lingurițe cu pulbere de cimbru cu o cană cu apă. Amestecul se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se filtrează. Tinctura de cimbru, combinată în proporții egale cu tinctura de lavandă și de pelin este excepțională pentru a scăpa de viermii intestinali. Se administrează o linguriță din această combinație, diluată în puțină apă, înainte de masă, timp de trei săptămâni. Persoanele care suferă de colite și enterocolite, dar și cele care au simptome specifice colonului iritabil au un bun prieten tot în pulberea de cimbru. În acest sens, se consumă o jumătate de linguriță, de patru ori pe zi.
„Compresele cu ceai vindecă mastitele”
- La ce sunt folositoare tratamentele externe pe bază de cimbru?
- Tinctura de cimbru previne infectarea rănilor, a ulcerațiilor pe piele și a arsurilor și este de ajutor și persoanelor care au probleme cu micoza piciorului. Dacă aveți astfel de suferințe, puneți între degete tampoane sterile îmbibate cu tinctură de cimbru, apoi încălțați un ciorap și păstrați peste noapte. Pentru a calma durerile reumatice, 200 g plantă proaspătă sau uscată se lasă la macerat în șase-opt litri de apă rece, timp de zece ore. Ulterior, se încălzește și se adaugă în apa din cadă. Se fac băi timp de 20-30 de minute. Remediul este foarte bun și pentru persoanele care au probleme cu urinarea excesivă. Atenție! După ce ieșiți din baie, nu folosiți prosopul. Înfășurați-vă într-un halat și lăsați lichidul să se usuce pe corp. În același timp, beți două ceaiuri de cimbru pe zi, dimineața și seara. Modul de preparare este următorul: o linguriță cu plantă se opărește cu apă, se lasă câteva minute la infuzat, se strecoară și se consumă. Decoctul concentrat se poate folosi pentru clătirea gurii, întrucât are efect dezinfectant și vindecă aftele. Doamnele care suferă de mastite pot să aplice pe sâni comprese cu ceai de cimbru. În tratamentul sinuzitelor, se utilizează uleiul volatil de cimbru, sub formă de inhalaţii. Se pot aplica pe frunte şi comprese cu tinctură de cimbru, care se ţin timp de cel puţin 20 de minute.
- Există și contraindicații la preparatele pe bază de cimbru?
- Consumul de cimbru poate duce la apariția diferitelor reacții neplăcute la persoanele predispuse la alergii. În caz de ulcer sau gastrită, stomac sensibil, planta trebuie evitată. Planta nu trebuie folosită în caz de hipotiroidism și este contraindicată atât femeilor gravide, cât și celor care alăptează. Datorită efectelor similare estrogenului în corp, cimbrul nu se folosește de cei care suferă de boli hormonale sau urmează un tratament cu hormoni sintetici. Nu administrați medicamente pentru subțierea sângelui când folosiți cimbru.
„Are proprietăţi laxative şi imunostimulatoare“
- Deși se folosește de multă vreme, nu toată lumea a auzit de mierea de cimbru, un preparat despre care se spune că face minuni pentru organism. La ce și-a dovedit eficiența?
- Mierea în amestec cu cimbrul s-a dovedit benefică în bolile aparatului digestiv, precum balonare, meteorism, infecții digestive, greață sau diaree. De asemenea, ameliorează hipotensiunea arterială, tulburările circulatorii și insuficiența circulatorie periferică și este foarte bună în bolile sistemului neuropsihic, respectiv cefalee, migrene, oboseală psihică și fizică. Mai mult, este considerat un leac imbatabil în bolile de plămâni și infecțiile respiratorii. Modul de preparare este următorul: 40-50 g cimbru uscat se pun într-un borcan de 800 ml. Se completează jumătate cu miere, se amestecă bine și se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se filtrează și se consumă o linguriță de două-trei ori pe zi. Mierea cu cimbru are și proprietăți laxative și imunostimulatoare.