Main menu

header

881 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Cele mai recente cercetări care s-au concentrat asupra beneficiilor generate de consumul de broccoli completează lista lungă de avantaje ale prezenței acestui crucifer în meniul zilnic. De la vitamine pentru creșterea celor mici la compuși care susțin acuitatea vederii celor vârstnici, broccoli este o legumă ideală pentru toate categoriile de vârstă.

Protejează în fața sindromului Down

Încărcată cu o gamă largă de vitamine, minerale, fibre și alți compuși bioactivi, broccoli este o legumă care a intrat în categoria alimentelor-minune, întrucât poate îmbunătăți sănătatea într-o mare varietate de moduri. Studiată intens, broccoli relevă constant noi beneficii pentru organism, una dintre cele mai recente descoperiri referindu-se la capacitatea legumei de a susține capacitatea de atenție a copiilor atunci când este consumată de… viitoarele mămici. Practic, compușii din alimentul-minune, în principal colina, au efecte remarcabile asupra capacităților cognitive ale copiilor testați după mai mulți ani, la vârsta școlară. Pentru studiu, cercetătorii au comparat performanțele unor copii de 7 ani cu mame care au urmat o dietă cu niveluri normale de colină cu ale unui alt grup de micuți, ale căror mame au consumat regulat broccoli în timpul sarcinii la un nivel dublu. Copiii femeilor care au avut în dietă mai multă colină în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină - peste 930 mg în fiecare zi - au manifestat o precizie semnificativ mai bună și o mai mare capacitate de atenție și concentrare în timpul testelor. Mai mult, studiul a pus în evidență că mai multă colină prin intermediul broccoli este echivalentă cu protecție în fața autismului sau sindromului Down.

Încetinește evoluția COVID-19

Potrivit rezultatelor altor studii, broccoli încetinește evoluția COVID-19 și stopează invazia altor viruși. Responsabilă pentru aceste rezultate notabile este o substanță din această legumă, un compus care se transformă în sulforafan și care este deosebit de abundent în broccoli. Un experiment recent a inclus expunerea celulelor la sulforafan puțin înainte de a se infecta celulele cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Acest proces a condus la obser- vația că a scăzut replicarea virusului cu 50% în cazul a șase tulpini distincte, inclusiv variantele Delta și Omicron. Experimentele pe animale de laborator au condus la aceleași concluzii. De asemenea, potrivit unor cercetări de ultimă oră, un alt compus din broccoli, o moleculă care se descompune în Diindolilmetan (DIM), poate deschide drumul către un nou tratament împotriva cancerului. Oamenii de știință consideră că acest compus poate induce moartea celulelor tumorale la pacienții cu cancer de sân, prostată și colon. Studiul explică faptul că DIM vizează celulele care se înmulțesc într-un mod scăpat de sub control - cum ar fi tumorile canceroase - și, totodată, induce autofagie în celulele canceroase, scrie studyfinds.org. Înțelegerea mecanismului de apoptoză și autofagie generate de DIM poate fi utilă pentru tratarea cancerului și cercetarea longevității.

Combate acumularea de calciu pe aortă

Broccoli îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge, atât de importantă în prevenirea infarctului sau a accidentului vascular cerebral. În cadrul unui studiu derulat în Australia, cercetătorii au analizat date de sănătate ale unui număr de aproape 700 de voluntare. Rezultatele arată că persoanele care mănâncă mai mult de 45 grame de broccoli la aburi zilnic au un risc mai scăzut cu aproape 50% de a dezvolta o acumulare de calciu pe aortă. Mai mult, cercetarea a evidențiat faptul că nu consumul general de legume are acest efect, ci broccoli în mod special, prin aportul de vitamina K, implicată în inhibarea procesului de calcificare care are loc în vasele de sânge. În același timp, broccoli se poate dovedi a fi leacul pentru problemele digestive care decurg dintr-un intestin afectat de sindromul colonului iritabil sau alte tipuri de dezechilibre, arată rezultatele unui studiu recent. Oamenii de știință au descoperit că animalele de laborator ale căror diete au fost suplimentate cu broccoli au manifestat mai puține simptome digestive, printre care intestinul permeabil și colita. Un compus chimic produs prin consumul de broccoli, denumit indolocarbazol (ICZ), este un catalizator pentru un echilibru sănătos al intestinului și al sistemului imunitar. Acest lucru se datorează faptului că ICZ activează un receptor din mucoasa intestinală, care ajută la reglarea funcționării intestinului. Acest efect de stabilizare ajută la prevenirea dezvoltării multor afecțiuni grave, inclusiv boala Crohn și unele forme de cancer.

Întărește oasele

Broccoli reprezintă o sursă excelentă de minerale - magneziu, calciu și potasiu - esențiale pentru sănătatea sistemului osos, a dinților și a unghiilor. Studiile internaționale arată că deficitul de vitamine crește riscul de afecțiuni ale sistemului osos. Ca urmare, mai ales la vârste mai înaintate, când densitatea osoasă scade și există un risc mai crescut de fracturi, organismul are nevoie de o cantitate adecvată de calciu în sânge, iar consumul de broccoli este o modalitate optimă de prevenție sau un tratament alternativ eficient al osteoporozei. Un alt beneficiu remarcabil al consumului acestei legume este prevenția degenerării maculare produse de înaintarea în vârstă. Ca urmare a conținutului ridicat de luteină și zeaxantină, substanțe din categoria carotenoizilor, cu rol crucial în menținerea unei bune vederi, crucifera ajută la conservarea unei bune vederi nocturne și reduce daunele produse de radiațiile solare la nivel ocular. La toate acestea contribuie inclusiv conținutul ridicat de vitamina C și conținutul de vitamina A din broccoli. Un alt beneficiu major al consumului legumei după o anumită vârstă este capacitatea sa de a întârzia îmbătrânirea, deopotrivă la interior, prin susținerea unui sistem imunitar puternic și combaterea stresului oxidativ, precum și la nivel extern, amintitul sulforafan contribuind la refacerea celulelor cutanate, la protejarea și repararea pielii.

Prin intermediul vitaminei C, broccoli previne degradarea colagenului, susținând astfel organele, articulațiile și țesuturile corpului

Broccoli cu piept de pui şi cartof dulce

881 8 2Ingrediente: 2 bucăţi de piept de pui dezosat, fără piele, 1 cartof dulce mare, decojit și tăiat cubulețe, 1 broccoli mare, desfăcut în inflorescențe, 4 căței de usturoi tocat feliuțe fine, 2 linguri cu rozmarin proaspăt, 1 lingură cu boia de ardei dulce, 2 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și se unge cu ulei de măsline o tavă de copt. Se așază pieptul de pui, cubulețele de cartof dulce și inflorescențele de broccoli, se presară cu sare, piper, boia dulce, rozmarin și usturoi, se stropește cu puțin ulei de măsline și se dă la cuptor pentru 40 de minute, până când carnea de pui este pătrunsă și rumenă. Se servește imediat.