Main menu

header

881 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă remarcabilă din familia mentei, leonorus aduce sănătății oamenilor nenumărate beneficii, de la tratarea tulburărilor aparatului reproducător feminin la ate- nuarea stărilor de anxietate. Plin de antioxidanți, leonorus este prezent de secole în medicina tradițională.

De folos în cazuri de tiroidă hiperactivă

Una dintre utilizările cele mai răspândite ale vindecătorului natural leonorus este pe direcția tratării palpitațiilor cardiace. Concret, planta, care poate fi folosită sub formă de supliment alimentar, la recomandarea și în dozele prescrise de un specialist, conține leonurină, un compus care s-a dovedit, pe parcursul mai multor studii de specialitate, că promovează relaxarea pereților vaselor de sânge. Cercetări de laborator au pus în evidență faptul că planta are abilități de protecție cardiacă, relaxează celulele inimii și previne formarea cheagurilor de sânge care provoacă atac de cord. Un studiu pe celule de animale de laborator a arătat că leonurina susține scăderea tensiunii arteriale. Comisia Germaniei care autorizează medicamentele atestă faptul că planta poate fi utilizată complementar împotriva palpitațiilor inimii, precum și ca parte a unui plan general de tratament pentru cazurile de tiroidă hiperactivă, notează healthline.com.

Bun în boala Parkinson

Leonorus este utilizat de secole ca tratament naturist pentru dezechilibrele menstruale. De asemenea, planta a fost de folos de-a lungul timpului pentru atenuarea stărilor nervoase ale femeilor însărcinate. În același timp, un studiu clinic, publicat în Phytotherapy Research, a pus în evidență faptul că, după 28 de zile de tratament cu extract de plantă, 48% dintre participanții la teste au prezentat o îmbunătățire notabilă a simptomelor de anxietate și depresie. Pe de altă parte, dat fiind faptul că leonorus conține numeroși compuși cu proprietăți antioxidante - inclusiv flavonoide, steroli, triterpene și taninuri - planta protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și ferește organismul de stresul oxidativ care generează boli cronice și degenerative - cancer, artrită, Alzheimer sau Parkinson - și îmbătrânire prematură.

PONT. Potrivit rezultatelor unor cercetări de laborator, leonorus are capacitatea de a combate inflamațiile din organism.