de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Minunatul hibiscus este una dintre cele mai populare plante decorative, în același timp fiind un arbust plin de proprietăți terapeutice, folosit în toată lumea pentru efectele asupra sănătății.
Reduce simptomele răcelii
Hibiscus se găsește sub formă de ceai, obținut dintr-un amestec de flori şi frunze uscate, alături de caliciul florii. Gustul său este uşor acrişor, asemănător cu cel al afinelor, are o nuanţă de roşu intens şi poate fi consumat atât cald, cât şi rece. De-a lungul timpului, ceaiul de hibiscus a fost utilizat de egipteni, care îl consumau pentru efectul său diuretic sau pentru a scădea temperatura corpului. De asemenea, în Sudan, acest ceai este considerat deopotrivă un tratament și o băutură de sărbătoare. Hibiscus este renumit și în Africa, unde stă la baza unui ceai utilizat pentru reducerea simptomelor răcelii, a durerilor în gât și a constipaţiei.
Util suferinzilor de diabet
Ceaiul de hibiscus este un renumit antioxidant, cu o concentrație de vitamina C mai mare decât a ceaiului verde. Specialiștii notează faptul că fiecare 100 de grame de plantă în combinație de ceai aduce organismului vitamina A, calciu, fier, mangan, potasiu, fosfor, sodiu și zinc. În aceste condiții, ceaiul de hibiscus este un aliat împotriva nivelului crescut al colesterolului și combate eficient hipertensiunea, scăzând colesterolul „rău” (LDL) şi prevenind apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Totodată, acest ceai este benefic şi pentru persoanele cu diabet. Se beau 500 ml ceai de hibiscus zilnic, timp de cel mult şase săptămâni, înainte de micul dejun.
Ameliorează efectele constipației
Utilizat ca suport în medicina integrativă, hibiscus are rol de susţinere a sistemului imunitar. Amintiții antioxidanți din ceaiul de hibiscus pot contribui la menţinerea sănătăţii ficatului și, în același timp, planta acţionează ca un uşor laxativ, fiind de ajutor în menţinerea sănătăţii sistemului gastrointestinal şi ameliorării efectelor constipaţiei, precum și pentru o detoxificare naturală. Ceaiul se prepară prin turnarea de 250 ml apă fierbinte peste un plic cu amestec de ceai. Se lsaă la infuzat timp de cinci minute, apoi se strecoară şi se serveşte cald sau rece, îndulcit cu miere.
PONT. În medicina tradițională chineză, ceaiul de hibiscus este utilizat împotriva afecțiunilor pielii, inclusiv Zona Zoster.