de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Recomandate frecvent pentru menținerea unui stil de viață sănătos, legumele crucifere relevă o nouă proprietate prețioasă pentru organismul uman: capacitatea de a împiedica proliferarea coronavirusului.
Sulforafanul, eficient în probele de celule și la animalele de laborator
Cercetătorii de la Centrul pentru Copii Johns Hopkins, din SUA, au pus în evidență, în cadrul unui studiu recent, faptul că o substanță chimică găsită în legumele crucifere poate oferi o nouă modalitate de combatere atât a COVID-19, cât și a răcelii comune, generată de virusul gripal. Oamenii de știință numesc substanța sulforafan, binecunoscută din studii anterioare pentru capacitatea de a preveni cancerul. Experții americani notează că acest compus poate inhiba replicarea SARS-CoV-2 și a altor coronavirusuri atât în probele de celule, cât și la animalele de laborator. „Când a început pandemia de COVID-19, echipele noastre de cercetare multidisciplinare au redirecționat investigațiile asupra altor viruși și bacterii, pentru a se concentra asupra unui potențial tratament pentru ceea ce s-a dovedit a fi un virus nou, provocator pentru noi. Sulforafanul ar putea fi un tratament promițător, mai puțin costisitor, sigur și ușor disponibil comercial”, spune microbiologul Lori Jones-Brando. Cercetătorii sugerează că sulforafanul previne infecțiile prin interferarea cu anumite procese celulare.
Tratează și alte infecții virale
În noul studiu, fiecare experiment a folosit sulforafan sintetic, purificat, constatându-se că a scăzut replicarea virusului cu 50% în cazul a șase tulpini distincte de SARS-CoV-2, inclusiv variantele Delta și Omicron. Autorii studiului au investigat, de asemenea, efectul amestecării sulforafanului cu remdesivir, un medicament antiviral aprobat pentru utilizare împotriva COVID-19, relevând că această combinație a interacționat într-o manieră sinergică pentru a reduce sarcina virală cu 50% în cazul celulelor infectate cu HCoV-OC43 sau SARS-CoV-2. În cadrul testelor pe animale de laborator, s-a evidențiat faptul că administrarea a 30 miligrame de sulforafan pe kilogram de greutate corporală înainte de infectarea cu SARS-CoV-2 a diminuat în mod semnificativ pierderea tipică de greutate corporală observată la exemplarele infectate, precum și o scădere semnificativă a încărcăturii virale în plămâni și la nivelul căilor respiratorii superioare, notează revista Communications Biology. Leziunile pulmonare au fost, de asemenea, mai puțin frecvente. „Am descoperit că a combina mai mulți compuși într-un regim de tratament este o strategie ideală pentru tratarea infecțiilor virale”, afirmă specialistul Alvaro Ordonez.
Broccoli curăţă toxinele din plămâni
Broccoli este o legumă cu o valoare nutrițională excepțională, care poate ajuta la menținerea unei vieți lungi și sănătoase. Leguma conține o cantitate importantă de glucosinolat, care este transformat în organism în amintitul sulforafan, substanță ce are efect dovedit în stoparea înmulțirii celulelor canceroase și de eliminare a toxinelor din celulele pulmonare, eliminând compușii nocivi din agenții poluanți. La rândul său, varza de Bruxelles este foarte bogată în substanțe nutritive, fiind în primul rând o bună sursă de vitamina C, precum și de săruri minerale, folați, vitamina A, vitamine din complexul B, toate însoțind o mare cantitate de fibre. Această legumă poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea a numeroase afecțiuni, printre care artrita reumatoidă, boli cardiovasculare, tulburări ale sistemului digestiv. La fel ca și celelalte legume din familia cruciferelor, varza de Bruxelles conține sulforafan.
Rucola susține sănătatea ochilor
Cruciferele conțin foarte multe substanțe nutritive, benefice organismului, de la vitamine, minerale, proteine, la carbohidrați și grăsimi. Sunt bogate în vitamina A, vitamina C, acid folic și fibre, cu un conținut caloric scăzut. Potrivit unui mare număr de studii, o dietă bogată în legume crucifere este benefică pentru detoxifierea organismului și pentru întărirea sistemului imunitar. De pildă, rucola are proprietăți antimicrobiene și sprijină organismul în perioadele de tranziție între sezonul rece și cel cald. Fiind o sursă excelentă de vitamina A, împreună cu flavo- noizii din compoziție, leguma susține sănătatea ochilor și ajută la menținerea pielii sănătoase. Proaspătă, rucola conține o cantitate importantă de vitamina C, care are efect antiinflamator și protejează împotriva efectului nociv al radicalilor liberi.
Reduce riscul de apariție a diverselor forme de afecțiuni maligne
Varza are un conținut caloric foarte scăzut, în schimb numărându-se printre legumele cu cel mai mare conținut de vitamina C. Și fibrele alimentare sunt abundente în varză, această legumă cruciferă având proprietatea de a stimula intestinul, prevenind astfel constipația. Totodată, o altă legumă cruciferă versatilă, gustoasă și sănătoasă, conopida, conține cantități importante de vitamine esențiale și este un aliat de nădejde în lupta organismului cu substanțele toxice, ceea ce contribuie la reducerea riscului de apariție a diverselor forme de afecțiuni maligne. De asemenea, conopida este considerată o legumă care contribuie la prevenirea afecțiu- nilor cardiovasculare, scăzând nivelul trigliceridelor și colesterolului.
Varza kale, aliat contra artritei reumatoide
Cultivată de mai bine de 2.000 de ani, varza kale are un conținut remarcabil de fier și poate fi un excelent antiinflamator, datorită conţinutului de acizi graşi, esenţiali în lupta împotriva artritei reumatoide, a astmului sau a bolilor autoimune. Din familia cruciferelor face parte și apreciata gulie, o rădăcinoasă plină de vitamine și minerale, studiile punând în evidență proprietăți anticancerigene în dreptul apreciatei legume. Și popularele ridichi sunt renumite pentru acțiunea antibacteriană și antifungică.
Napul protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Rădăcina de nap este foarte apreciată în medicina tradițională pentru cantitatea semnificativă de vitamina C, antioxidanți, vitamine și acizi grași Omega 3 și vitamina A. În aceste condiții, napul este un redutabil antiinflamator și protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare. Totodată, familia cruciferelor include și un condiment: hreanul. Rădăcina este foarte bogată în vitamina C, săruri minerale, enzime, aminoacizi și carotenoizi. Cunoscut în toată lumea pentru efectele benefice asupra tractului respirator, hreanul are proprietăți antibiotice și stimulente asupra metabolismului și glandelor suprarenale, scade tensiunea arterială, are efect vermifug și diuretic. Datorită acestor beneficii, hreanul se recomandă în infecțiile respiratorii, astm bronșic și alergii, infecții urinare, pentru reglarea metabolismului și a digestiei, în hipertensiune arterială, astenie și oboseală.