Main menu

header

882 7 2de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Anasonul stelat este folosit, de regulă, ca plantă aromată în prepararea diferitelor rețete culinare, însă ce nu știu mulți este faptul că are și proprietăți vindecătoare. Bogat în fier, calciu, zinc, potasiu, magneziu și cupru, și cu un conținut ridicat de fibre, proteine și acizi grași, anasonul stelat este apreciat încă din Grecia Antică. În scop terapeutic se folosesc semințele și fructele sub formă de infuzie sau pulbere.

Elimină viermii intestinali

Anasonul stelat are proprietăți antispastice, antifungice și calmante, fiind de ajutor la fluidizarea secreţiilor bronşice, în calmarea durerilor abdominale și menstruale, elimină viermii intestinali și revigorează activitatea pancreasului. Se recomandă infuzia din planta uscată. Luați 25-30 g anason stelat și adăugați-le în 300 ml apă fiartă. Acoperiți vasul și, după ce s-a răcit, beți lichidul obținut. Indicat este să consumați câte două căni pe zi, între mese, timp de trei-patru zile, sau, dacă simptomele sunt severe, continuați până la o săptămână. Anasonul stelat calmează migrenele, combate anorexia şi este eficient în tratamentul asteniei de primăvară. Puteți face o cură de 14 zile, în care să beți câte o cană cu infuzie seara, înainte de culcare, pentru a vă putea odihni mai bine și a elimina anxietatea.

Stimulează lactația

Anasonul stelat este recomandat proaspetelor mămici care alăptează, pentru stimularea lactației. Planta se poate consuma sub formă de pulbere, preparată din semințele uscate, zdrobite cu un morjar sau măcinate. După preparare, se consumă câte o linguriță cu anason diluat într-un pahar cu apă, în fiecare dimineață, timp de câteva zile, în funcție de rezultatul obținut. De asemenea, pulberea de anason este un remediu bun pentru a elimina respirația urât mirositoare și gustul neplăcut din gură. În fiecare zi, după igienă, clătiți-vă dinții, gingiile și obrajii cu o linguriță cu pulbere de anason stelat, dizolvată în 40 ml apă. Totodată, consumul plantei vă va scăpa și de afte sau alte afecțiuni bucale.