de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Există numeroase păreri diferite în legătură cu beneficiile cafeinei. Din toată marea de considerații, cercetătorii pun la dispoziția celor care doresc să știe cât de benefică este această substanță rezultatele relevante ale unor cercetări riguroase.
Susține gestionarea simptomelor cognitive specifice
Cafeina nu se găseşte numai în boabele de cafea şi în frunzele de ceai, ci şi în boabele de cacao. De asemenea, conţinutul de cafeină din ceea ce consumă oamenii în prezent poate varia foarte mult - de la 160 mg în unele băuturi energizante la doar 4 mg în 25 ml sirop cu aromă de ciocolată. Cafeina este prezentă şi în unele medicamente, precum şi în suplimente alimentare. În acest context, cercetătorii de la Universitatea Oberta de Catalunya, din Spania, au analizat legătura dintre unul dintre cele mai evidente și răspândite efecte ale cafeinei, stimularea, și manifestările ADHD. După efectuarea testelor pe animale de laborator, experții au ajuns la concluzia că această substanță poate ajuta la gestionarea simptomelor cognitive - a îmbunătățit atenția, învățarea, reținerea, memoria, inclusiv cea de lucru.
Alternativă la medicamente
În cadrul testelor pe animale de laborator, experții spanioli au pus în evidență efectele cafeinei asupra hiperactivității și impulsivității specifice afecțiunii care este în creștere în utimii ani, deopotrivă la copii și adulți, potrivit medicalnewstoday.com. „Arsenalul terapeutic pentru atenuarea ADHD este limitat. De aceea, este util să studiem eficacitatea unor substanțe cum ar fi cafeina”, explică specialistul Javier Vázquez. Deși utilizarea pe termen lung a unor formule medicamentoase s-a dovedit sigură pentru gestionarea simptomelor de ADHD, există pacienți care nu le tolerează foarte bine. „Cafeina are un profil mecanic unic și poate prezenta o alternativă pentru cei care nu pot beneficia de acțiunea medicamentelor standard pentru ADHD”, sintetizează specialistul American Lidia Zylowska, de la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota. În același timp, datele rezumate în cadrul studiului au evidențiat că tratamentul cu cafeină a renormalizat markerii cerebrali ai ADHD, crescând nivelurile de dopamină și serotonină, care sunt mai scăzute la persoanele cu această afecțiune.
„Studiile clinice sugerează un efect benefic al cafeinei asupra simptomelor de ADHD“ (Mark Stein, directorul Programului ADHD de la Spitalul de Copii din Seattle, SUA)
Are acţiune antioxidantă şi fereşte de stresul oxidativ
Majoritatea studiilor care au luat în calcul beneficiile cafeinei s-au concentrat asupra băutorilor de cafea. Printre cele mai relevante rezultate s-au numărat, de-a lungul timpului, capacitatea substanței de a preveni Alzheimer, Parkinson şi demența, de a stimula sistemul gastrointestinal și vezica biliară, de a reduce riscul de diabet de tip II, de a proteja inima și de a scădea pericolul de cancer de prostată. De asemenea, cafeina are acțiune antioxidantă şi ferește celulele de stres oxidativ.